Seguretat

Barcelona estudia la compra de pistoles Taser per a la Guàrdia Urbana

Fins a 74 policies locals ja utilitzen aquesta eina

2 min
Un exemple d'una pistola Taser GETTY

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona estudia la compra de pistoles Taser per als agents de la Guàrdia Urbana, i dona resposta, així, a una reivindicació sindical que fa anys que cueja. La marxa dels comuns del govern municipal també ha representat un canvi de criteri sobre aquesta eina policial: l'exalcaldessa Ada Colau sempre es va mostrar en contra de la seva incorporació i el PSC, llavors soci de govern i qui tenia la carpeta de seguretat, no es va acabar de mullar. Ara, amb els socialistes a l'executiu en solitari, el consistori està avaluant l'adquisició d'aquestes pistoles elèctriques que ja utilitzen els Mossos d'Esquadra i fins a 74 policies locals, segons les últimes dades disponibles al qual ha tingut accés l'ARA, que daten del 2022. Concretament, ja ho fan servir les policies de Sabadell, Barberà del Vallès, Cornellà de Llobregat, Valls, Sant Vicenç de Montalt, Maçanet de la Selva o Salt, entre altres localitats.

L'anunci del canvi de criteri del consistori l'ha fet aquest dimarts el sindicat CSIF i el confirmen fonts de l'Ajuntament. El que no confirmen des del consistori és que ja hagin pressupostat la compra de les pistoles, un extrem que assegura el sindicat en un comunicat. Concretament, CSIF afirma que fa una setmana es van reunir amb el cap de la Guàrdia Urbana, l'intendent major Pedro Velázquez, i els va assegurar que en dos anys hi havia 140.000 euros pressupostats per comprar Taser.

L'ús d'aquestes pistoles està establert pel Parlament de Catalunya des del 2016 i marca, per exemple, que no es pot fer servir amb dones embarassades, ni infants, ni persones d'avançada edat o dèbils de salut. Tampoc es poden utilitzar a les presons tret que hi hagi una situació crítica, com un motí, ni tampoc es poden disparar com una eina de control de l'ordre públic o en manifestacions. El seu ús també està vetat en situacions en què la persona que hauria de rebre la descàrrega està en un lloc alçat i en situació de desequilibri.

Amb tot, fa anys que els sindicats de la Guàrdia Urbana de Barcelona demanen poder fer servir pistoles Taser, ja que consideren que és una eina que està entremig de la porra i de l'arma de foc i que pot ser útil en situacions en què el policia està en risc. "La Taser hauria de ser imprescindible avui en dia amb tantes actuacions descontrolades i davant la falta d’autoritat. Si algú et vol atacar, no es pot passar de l'extensible a una arma de foc. Al mig està la Taser, i pot ser també útil per fer front a les armes blanques", afirma un comandament de la policia barcelonina en declaracions a l'ARA.

La Taser, però, també té els seus riscos, sobretot davant de persones que pateixen cardiopaties –un element difícil de detectar per als agents–, tal com ha alertat diverses vegades la sindicatura de Greuges. Precisament, a finals de l'any passat l'Audiència de Barcelona va reobrir el cas d'un home que va morir durant una actuació policial dels Mossos a Badalona en la qual els agents li van practicar sis descàrregues elèctriques amb una pistola Taser.

stats