Barcelona
Societat Barcelona 04/02/2023

Les tanques a les bateries del Carmel divideixen els veïns: "No volem un Parc Güell 2"

El projecte per restringir l'accés al mirador vol acabar amb les molèsties dels botellons nocturns

3 min
Manifestació contra el tancament de les bateries i la turistificació de la zona dels bunkers del Carmel

BarcelonaLa fi del malson veïnal per l'incivisme i els sorolls dels botellons o l'adeu a un espai públic obert a la ciutat que pot acabar sent de pagament. Són dues visions contraposades sobre el tancament a les nits de les bateries antiaèries del Carmel, un dels miradors més de moda a Barcelona. "Els busos van plens cada dia, això ja és com la rambla Catalunya", explica la Josefina, asseguda al sol en un dels bancs del carrer Mühlberg mentre per davant li passa un grup de manifestants que protesten pel projecte de tancament de l'espai que ja ha començat l'Ajuntament.

"Estem de dol, és el comiat d'un espai públic", diu un dels portaveus rere el megàfon. Són una seixantena de persones, convocades per la Plataforma d'Habitatges Afectats dels Tres Turons, que desfilen carrer amunt com en una processó fúnebre (porten un taüt de cartró) en direcció al que popularment també es coneix com els búnquers. Temen que el primer pas de la tanca d'obra que s'hi vol fer sigui només el preludi d'acabar amb "un recinte tancat, només pensat per al turisme", explica l'Antonio, un dels portaveus de la plataforma. "No volem un Parc Güell 2", afegeix en referència al que ha acabat passant en aquest indret turístic, avui de pagament.

L'Associació de Veïns del Turó de la Rovira, en canvi, van ser part de les entitats que demanaven a l'Ajuntament algun tipus de limitació d'accés per acabar amb les molèsties que pateixen els que hi viuen més a prop, sobretot a les nits i matinades. "A la plaça Reial o al Macba també hi ha episodis de botellons i soroll i no s'hi posen tanques, sinó que hi va la Guàrdia Urbana o s'opta per altres solucions", afegeix l'Antonio, que sospita de la celeritat amb què l'Ajuntament ha respost als veïns amb un projecte de tancament "que costarà 1,6 milions d'euros".

Manifestació contra el tancament de les bateries i la turistificació de la zona dels bunkers del Carmel

Per als habitants del carrer Labèrnia, un dels que es troben al tram final que condueix a dalt de tot del mirador, la protesta d'aquest migdia contra el tancament no reflecteix els problemes dels que pateixen el dia a dia dels botellons. "S'ha de posar un control, estem tips de vandalisme, de pintades, de soroll i de baralles a les nits", lamenta Pedro Barquero, veí des de fa 62 anys de la zona. Diu que comprèn que hi pugui haver veïns que viuen més allunyats que no vegin el problema i vulguin tenir la muntanya a disposició per passejar tothora, però que la situació actual és insostenible: "M'han fet pintades, m'han abonyegat el cotxe i fins i tot se m'han cagat a la porta".

"Tots els parcs de la ciutat tanquen a la nit, des de la Ciutadella fins al Turó Park. Per què no van allà a protestar perquè l'obrin?", lamenta aquest veí un cop ha passat la manifestació. El José Antonio, que viu unes cases més enllà del mateix carrer, afegeix: "Només volem restringir el pas per poder descansar".

Per als contraris a les obres, però, la situació no es resoldrà amb la tanca: "El problema que ara tenen els del carrer Labèrnia el tindran altres veïns amb la tanca davant de casa", apunta l'Antonio. En canvi, critica que l'Ajuntament estigui generant encara més "un efecte reclam" i que, un cop massificat l'espai, es vulgui "privar el barri de l'espai amb l'excusa del soroll".

stats