Barcelona
Societat Barcelona 19/12/2022

Tanques antibotelló al Turó de la Rovira

Barcelona comença les obres per tancar de nit l'espai on hi ha la bateria antiaèria i controlar-hi l'afluència de visitants

2 min
Grups de gent mirant les vistes des del Turó dela Rovira

BarcelonaEl Turó de la Rovira s'ha convertit en un dels nous atractius turístics de Barcelona, sobretot des que el 2011 es va inaugurar l'espai museístic que hi fa lluir tant la bateria antiaèria com el passat barraquista. De dia, sobretot en temporada d'estiu, s'omple de turistes a la caça d'una de les fotos amb les millors vistes de Barcelona. Sobretot quan es pon el sol. I, de nit, les concentracions de gent s'hi allarguen en forma de botelló fins ben entrada la matinada. Un ús intensiu que ja fa anys que té els veïns de la zona en alerta. Alguns, sobretot els que hi viuen més a prop, estan tips de conviure amb les restes de la festa o que els truquin al timbre de nit per preguntar-los si poden fer servir el seu lavabo. I pateixen, també, per la conservació de totes les restes arqueològiques que hi ha al turó. Per això ja fa un temps que les associacions de veïns de la zona demanen que s'adoptin mesures per garantir que es preserva aquest espai protegit i la salut de la gent que hi viu més a prop. L'Associació de Veïns del Turó de la Rovira va plantejar, ja durant el mandat passat, que l'espai es tanqués de nit com es fa en molts parcs de la ciutat. I l'Ajuntament, que inicialment no veia clara la proposta del tancament i que va obrir un procés de debat amb els veïns, ha anunciat aquest dilluns que han començat les obres per instal·lar-hi tanques. La part més alta del turó quedarà tancada de nit.

"Es fa per poder garantir la millor convivència entre un punt d’atracció històrica i paisatgística de la ciutat i els veïns i veïnes que viuen en aquesta zona de Barcelona", defensa la regidora del districte, la socialista Rosa Alarcón. Les obres, que duraran sis mesos, suposaran una inversió d'1,6 milions d'euros. Els barrots seran massissos d'acer, tindran una altura de dos metres i, segons l'Ajuntament, es clavaran al terreny sense afectar ni les arrels dels arbres ni les restes arqueològiques.

Sis punts d'accés

El tancament també protegirà la zona de les antigues barraques, al vessant sud, que és la que, per la fragilitat, s'està malmetent. Quan estiguin acabades les obres hi haurà sis punts d'accés, que són els que es tancaran de nit i que durant la resta del dia permetran la visita a la part alta del turó. El govern municipal lamentava, el mandat passat, que havia heretat el problema de massificació al Turó de la Rovira del govern anterior (el de CiU), a qui acusava d'haver enviat el turisme a una zona que no estava preparada per rebre'l de manera tan massiva. I defensava que havia adoptat mesures per reduir-hi l’afluència de visitants com col·locar pilones hidràuliques als dos carrers que hi accedeixen des de la plaça de la Mitja Lluna o no donar permisos per a rodatges que no estiguin relacionats amb l’espai històric.

"Era imprescindible protegir la zona d'alguna manera", admet Xavier Oliveras, de la plataforma veïnal de Can Baró, que remarca que els veïns també estan pendents que avancin les obres per retirar l'amiant de la muntanya, que és una de les restes de les antigues barraques, construïdes amb elements d'uralita. "Creiem que caldria posar cartells informant que la muntanya està contaminada i, sobretot, que es posi una data concreta ja als treballs de retirada".

stats