Universitat de Barcelona
Societat Barcelona 20/09/2022

La UB obre la torre del rellotge per celebrar els 150 anys de l'Edifici Històric

Ja s'ofereixen visites guiades al mirador després d'acabar-hi les obres de rehabilitació

Joan Cebrián
2 min
Edifici Històric de la UB a la plaça Universitat.

BarcelonaL'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona forma part de la idiosincràsia de la ciutat des de fa un segle i mig. Però la universitat va néixer molts segles abans: el 1450, sota el regnat d'Alfons el Magnànim. Tot i que originalment se situava a la Rambla, ara és impossible pensar en la universitat sense tenir al cap l'imponent edifici de la plaça Universitat. Aquest curs la UB celebra els 150 anys de funcionament de l'Edifici Històric i oferirà visites guiades a la torre del rellotge, acabada de rehabilitar. "Aquest edifici va més enllà de la seva voluntat acadèmica, d'ensenyament i de recerca. És una referència social i ciutadana", ha afirmat el rector de la UB, Joan Guàrdia.

L'origen de l'Edifici Històric es remunta al 1859, quan el rector Víctor Arnau en va encarregar la construcció a l'arquitecte Elies Rogent. La UB va tornar a la ciutat el 1837, després de ser desterrada a Cervera un cop acabada la Guerra de Successió, i es va instal·lar al convent del Carme. Però els problemes estructurals de l'edifici, generats per les bullangues, van obligar el rectorat a buscar un nou lloc: l'edifici de la plaça Universitat. Les obres van començar el 1863 i el primer curs acadèmic va arrencar l'1 d'octubre del 1872, que és la data que la UB celebra ara. Però les obres no es van acabar definitivament fins al 1891.

"Durant gairebé cent anys aquest edifici va acollir no només totes les facultats, sinó també altres estudis universitaris. Era l'únic espai on s'estudiaven carreres acadèmiques a Catalunya i les Balears", ha explicat el vicerector de Patrimoni i Activitats Culturals, Agustí Alcoberro. La celebració del 150è aniversari durarà tot el curs 2022-2023 i arrencarà el 3 d'octubre amb un discurs de l'exjugadora de bàsquet Laia Palau, que va ser capitana de l'equip de la UB. La commemoració continuarà amb concerts, representacions teatrals, xerrades sobre la història de la universitat i presentacions d'obres d'art –cedides pel Museu del Prado entre 1877 i 1882– i fotografies de l'edifici, extretes de l'arxiu o d'aportacions d'exalumnes.

L'altre gran reclam del 150è aniversari de l'Edifici Històric és el final de la rehabilitació de la torre del rellotge que, segons Alcoberro, tenia una gran demanda popular. A partir d'ara es podrà accedir a la torre a través de visites guiades amb grups reduïts de deu persones. Tal com ha assegurat la gerent de la Universitat de Barcelona, Glòria Matalí, la restauració ha tingut un cost de 210.000 euros. La UB ha sigut autosuficient, perquè les obres s'han finançat amb recursos propis provinents del fons d'inversió de la universitat, dels ingressos generats a partir de la publicitat present durant les obres i d'una petita part de micromecenatge.

El procés de rehabilitació i manteniment de l'edifici no s'aturarà amb la torre del rellotge. Matalí ha anunciat que actualment la universitat vol restaurar onze aules històriques. Això no vol dir que datin del 1872, però sí que conserven elements d'etapes posteriors. "L'objectiu final és la formulació d'un pla integral de l'edifici perquè presenti els espais històrics, i que alhora aconsegueixi els objectius de desenvolupament sostenible", ha explicat Alcoberro, que també ha admès que els processos de manteniment i restauració són cars. L'objectiu de l'equip rectoral és preservar el paper històric de la UB: "Tot allò que ha passat a Barcelona ha passat aquí".

stats