Salut pública

Les xeringues s'escampen pels carrers de Barcelona

El cas d'un nen que es va punxar a la porta d'una escola a l'Eixample, l'última conseqüència

4 min
Dos operaris de l'Ajuntament de Barcelona recollint nombroses xeringues als carrers del Raval

BarcelonaL'any 2022 es van recollir 50.279 xeringues als carrers de Barcelona. Segons dades de l'Agència de Salut Pública de la ciutat (ASPB), d'aquestes, més del 80% van aparèixer als carrers de Ciutat Vella. La presència de droga al carrer fa temps que és una xacra en aquest districte de la capital catalana. No cal passejar massa estona pel Raval per trobar-se amb persones consumint a plena llum del dia. Tanmateix, l'aparició de xeringues al carrer no és una realitat circumscrita a Ciutat Vella i, malgrat els programes existents per evitar que acabin a la via pública, és cada cop més freqüent trobar-ne també en altres punts de la ciutat.

Aquest dimecres, sense anar més lluny, un alumne d’infantil de l’Escola de la Concepció, a la Dreta de l’Eixample, es va punxar amb una xeringa que hi havia en una jardinera a l’entorn escolar del centre educatiu, tal com ha avançat Betevé. De moment s'ha fet una extracció de sang a l'infant i se li faran més controls, però per ara no ha calgut cap mena de medicació. En declaracions a l'ARA, la presidenta de l'AFA de l'escola, Ester Segarra, subratlla que feia temps que havien alertat l'Ajuntament que els passatges on hi ha les dues entrades de l'escola eren un focus d'actituds incíviques a partir del vespre. Admet, però, que fins ara no hi havien trobat xeringues.

Arran d'aquest episodi, des de l'ASPB s'estan fent ja visites a la zona per comprovar si hi ha més indicis de consum de drogues en l'espai públic per la zona i per poder convèncer aquestes persones de no consumir a l'espai públic en cas que es detectin. Fonts de l'Ajuntament explicaven aquest divendres que es reforçarien els serveis de neteja, Guàrdia Urbana i salut pública a la zona. Tanmateix, les mateixes fonts subratllaven que es tracta d'un fet "excepcional" en aquella part de la ciutat.

Interior d'una de les galledes especials que fan servir els operaris per recollir xeringues

Però al mateix districte, en aquest cas a la banda de l'Esquerra de l'Eixample, ja s'havien denunciat recentment episodis de xeringues al carrer. A Sant Antoni ja fa mesos que els veïns es queixen. Des de la plataforma Cuidem Sant Antoni apunten que "des de fa un any i mig aproximadament" han detectat persones que "es punxen" al carrer i xeringues als escocells d'arbres del carrer Parlament o entre bancs i jardineres de la superilla. Marc Vila, veí del barri, explica que fa uns dies se'n va trobar també al Parc Joan Miró, a les jardineres que hi ha prop de l'entrada de la biblioteca. També se n'han trobat als Jardins de l'Alguer, a prop d'un parc infantil de l'avinguda Mistral.

No és un cas excepcional. Recentment, també s'ha denunciat la presència de xeringues en espais reservats per a infants a la plaça de Salvador Seguí, també al Raval. Fa un any i mig, a l'Escola Baixeras, al barri Gòtic, un nen de primer de primària també es va esgarrapar amb una xeringa que hi havia a la plaça on els alumnes del centre fan esbarjo durant el dia, però que fora de l'horari lectiu és oberta. Francisco Abad, president de l'Associació de Veïns del Besòs, alerta que "els nens ja no poden anar al parc infantil" que hi ha als Jardins de Josep Pons Pagès perquè sovint hi ha xeringues.

"Mercat negre de xeringues"

De fet, el barri del Besòs i el Maresme és un altre en què els veïns han detectat un increment de les xeringues a la via pública des de principis d'any. Abad explica que els veïns s'han organitzat per comunicar-se ràpidament amb la Guàrdia Urbana, els Mossos i els serveis de neteja quan detecten algun cas, i assenyala entre els punts negres l'espai que queda entre el muret lateral de la rambla Prim i els cotxes aparcats, l'accés al pàrquing de BSM que hi ha darrere de l'edifici de Telefónica al Fòrum i l'entorn de les obres de la nova Biblioteca Ramon d'Alòs-Moner, on abans hi havia el Cinema Pere IV. "Està generant autèntics problemes de convivència en algunes zones", apunta.

En aquest cas, els veïns situen entre les causes de l'auge de la droga al carrer l'horari reduït del Centre d'Atenció i Seguiment (CAS) a les drogodependències del Fòrum. Així ho van traslladar aquesta setmana a l'Audiència Pública del districte de Sant Martí, en què van explicar que fins i tot s'ha creat un "mercat negre de xeringues" al barri.

Xeringues abandonades als Jardins de Rubió i Lluch, al Raval

Des de l'Ajuntament, el gerent del districte, Josep Puga, va assegurar que estan en converses amb el CAS per analitzar la possible ampliació de l'horari. La responsable d'addicions de l'Hospital del Mar –que gestiona les sales de consum de la Mina i el Fòrum–, Francina Fonseca, defensa que caldria que aquests centres estiguessin disponibles les 24 hores del dia en lloc de les 10 que obren actualment. Tot i que fer-ho requereix inversions, sosté que contribuirien, entre d'altres, a un menor consum de droga al carrer i, per tant, menys xeringues a la via pública. Admet que pel que fa a usuaris, la xifra s'acosta a la situació prepandèmica. Només entre els dos espais de la Mina i el Fòrum es van comptabilitzar 66.418 consums l'any passat, 11.846 més que el 2022.

Més enllà de l'horari del CAS, Puga va admetre que el consistori està "molt preocupat per l'increment del consum d'heroïna a la ciutat", que va emmarcar en el fet que Espanya s'hagi convertit en la porta d'entrada de la droga a Europa. Amb tot, va defensar l'actuació que s'està duent a terme tant des de la pressió policial –tancant narcopisos– com des dels serveis de neteja.

stats