Societat 30/07/2019

"Resistirem": els manters avisen que el macrodispositiu policial al port no els aturarà

Els venedors ambulants acusen Colau de virar el govern de Barcelona a la dreta i criminalitzar-los

Gemma Garrido Granger
3 min
El dispositiu policial allunya els manters de la Barceloneta.

BarcelonaAda Colau els ha traït: els manters acusen l'alcaldessa de Barcelona de "crear presons als carrers" i "reprimir els venedors ambulants per quedar bé amb alguns polítics" de l'espectre dretà. Ho ha denunciat aquest dimarts a l'ARA el portaveu del sindicat de manters, Lamine Sarr, un dia després que el govern municipal activés un macrodispositiu policial amb un centenar d'agents al barri de la Barceloneta. El desplegament, actiu de 10 a 22 h, busca evitar que els venedors ambulants ocupin l'espai del port i treballin amb la manta en les hores de més afluència de turistes. Amb tot, no evita que els manters surtin, de nou, un cop acabat l'últim torn.

El senegalès retreu a Colau –i assenyala com a artífex el primer tinent d'alcalde socialista, Jaume Collboni– que hagi virat el govern municipal a la dreta i estigui fomentant idees racistes i esbiaixades contra els manters amb "el discurs" de la inseguretat als carrers: "Abans de les eleccions tots ens vam comprometre a buscar solucions humanes al 'top manta'", es queixa Sarr, que lamenta que, només dos mesos després, el col·lectiu s'ha trobat amb "aquesta persecució".

Aquest dimarts al matí, en el segon dia de vigilància policial al port de Barcelona, la Barceloneta s'ha llevat sense mantes a terra. Per al dispositiu dirigit pel tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, del grup socialista, s'hi han destinat 200 agents de la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra i la Policia Portuària, 100 per torn, amb ordres de patrullar amb furgons, amb moto o a peu el passeig Joan de Borbó.

La Barceloneta s'havia convertit en el nou pol d'atracció dels venedors ambulants, després de ser expulsats de diversos punts de la ciutat, com ara l'estació i els voltants de la plaça Catalunya. L'objectiu és fer recular els manters i, en un futur, estendre el dispositiu a altres punts de la ciutat on els manters operen, com el passeig de Gràcia, la Rambla i la plaça Catalunya.

El passeig Joan de Borbó sense presència de manters.

"[El govern municipal] Fa servir els manters per parlar d'inseguretat al carrer i ens criminalitzen com si fóssim delinqüents", denuncia el portaveu del sindicat de manters, Lamine Sarr. Amb tot, el col·lectiu assegura que no pensa tirar la tovallola: "Resistirem. Lluitem des que arribem, jugant-nos la vida, i no deixarem de fer-ho ara".

De fet, la vigilància policial no ha dissuadit tots els manters: una trentena de venedors ambulants van tornar ahir mateix a la zona del Port Vell de Barcelona un cop el dispositiu policial es va retirar a les 22 hores: al passeig Joan de Borbó, en una zona aproximada que va des del Museu d'Història de Catalunya fins a l'inici de la Via Laietana, i a la zona de Colom, al capdavall de la Rambla. I aquest dimarts, per exemple, també s'han pogut veure alguns venedors ambulants treballant amb la manta al Barri Gòtic, fora del camp d'actuació de la policia.

L'entitat Tras la Manta, que agrupa diversos col·lectius de manters, també ha lamentat públicament el que consideren un "canvi de discurs" de Colau i es mira amb preocupació i "amb alarma" l'anunci de "mesures de seguretat per acabar amb el 'top manta'". Els venedors ambulants qualifiquen en un comunicat l'acció policial de "sobredimensionada" i critiquen que sigui més un intent de "voler cridar l'atenció i donar una imatge d'un ajuntament que pren mesures", que no pas de mesura efectiva. En aquest sentit, l'entitat ha volgut enviar un missatge clar a Colau: "No respectar els drets de les persones no és ser d'esquerres".

El síndic insta a "perseguir" les fonts de distribució

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha lamentat que l'informe que va elaborar el 2016 i en què recomanava el "combat frontal al comerç il·legal" hagi passat desapercebut fins ara. En declaracions a la premsa, i preguntat pel macrodispositiu policial per evitar la presència dels manters a la Barceloneta, Ribó ha apuntat que el document, que va comptar amb la participació de "totes les administracions", afegia que calia donar "ajut social a qui ho requerís i la necessitat d'anar a perseguir d'una manera directa les fonts de distribució d'una mercaderia il·legal, juntament amb un canvi cultural per part del consumidor".

stats