Societat 09/11/2018

Bargalló reacciona: escoltarà les famílies sobre el decret de menjadors

La comunitat educativa critica que es beneficiï les grans empreses

Laia Seró
2 min
Un grup d’infants dinant mentre les monitores de menjador serveixen l’àpat als seus companys.

BarcelonaJa són més d’una vintena els ajuntaments catalans que han aprovat mocions en contra del decret de menjadors escolars amb què treballa el Govern. Girona, Badalona, Cambrils, Arenys de Mar, Cerdanyola del Vallès, Cornellà... i, aquesta mateixa setmana, Berga. Fa mesos que les famílies no parlen d’altra cosa. No agrada que sigui el departament, i no les AMPA, el que gestioni el servei en instituts i escoles a través dels consells comarcals o les direccions dels centres.

Ahir, però, el conseller Bargalló va treure’s un as de la màniga: va anunciar que obrirà un espai de participació perquè la comunitat educativa i els ajuntaments “puguin dir-hi la seva” abans que el decret de menjadors escolars sigui un avantprojecte. Després d’una trobada amb l’equip de govern de Vilanova i la Geltrú, va dir que entén “les preocupacions” manifestades per les AMPA sobre la nova regulació dels menjadors escolars, encara que va advertir també que discrepa de les vies de solucions plantejades fins ara.

Quan la informació va arribar a orelles de la comunitat educativa, però, la majoria va reaccionar amb escepticisme. Els sindicats van valorar positivament el gest, però no es van estar de recordar que de cap manera permetran que el servei quedi en mans de les “grans empreses”. I aquí van assenyalar algunes de les companyies que tenen més menjadors arreu del territori, que són Eurest Catalunya, Serhs Food Area i Serunion. La comunitat educativa sempre ha apostat de manera unànime per l’accés universal i gratuït del servei de menjadors escolars tant en l’educació primària com secundària.

El sindicat majoritari de l’ensenyament, la USTEC-STEs, va dir que ells traslladaran al conseller les seves demandes històriques: “Creiem que l’administració ha de prestar el servei dels menjadors escolars de forma directa, en cap cas externalitzar-lo; però, mentre això no passi, tampoc permetrem que les AMPA implicades en perdin la gestió”, va afirmar el seu portaveu, Ramon Font. En la mateixa línia van pronunciar-se els representants de la CGT, que van ressaltar les experiències d’autoorganització i empoderament de les famílies d’alguns centres catalans “que desapareixeran si el decret no canvia”.

Altres representants del món educatiu van ser més durs amb el procés participatiu de Bargalló. L’entitat SOS Menjadors, per exemple, va dir que no participaria en el procés i va qualificar el gest d’“improvisació”. La mà estesa del conseller no els ha fet moure el seu posicionament ni un mil·límetre: “El conflicte que han originat és el més gran que es recorda entre el departament i les famílies els últims temps: el més prudent seria, més que proposar canvis, aturar i obrir un diàleg real”, va afirmar el portaveu de la plataforma, Jordi Estarlich.

Si no canvia res, Bargalló començarà a recollir les aportacions de les associacions de pares i mares, dels ajuntaments i les direccions de les escoles a través d’un portal web que entrarà en servei la setmana vinent.

stats