Societat 02/08/2019

Policia, càmeres i inspeccions per “recuperar” el Port Olímpic

Colau preveu acabar amb l’oferta d’oci nocturn a la zona el 2020, quan vencin les concessions

Maria Ortega / Laia Seró
3 min
Els empresaris que veuen perillar les seves discoteques

BarcelonaMés policia, més seguretat privada, més càmeres de videovigilància, inspeccions a les discoteques i alguns canvis urbanístics per evitar zones fosques i fer itineraris més segurs. Són els elements principals del pla d’actuació que ahir va anunciar el tinent d’alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, per a la zona del Port Olímpic i el Front Marítim. La mort d’un jove en una baralla el cap de setmana passat marca per a l’Ajuntament un “punt d’inflexió” que evidencia la necessitat de prendre mesures de forma urgent en un espai on s’ha “desbordat l’oci nocturn”. Així ho va expressar Batlle, que ahir es va reunir amb tots els actors implicats -tot i que va denunciar que només un representant dels 25 locals d’oci del Port Olímpic va assistir a la trobada- per presentar un pla de xoc que buscarà “restablir les condicions de seguretat” a la zona.

Al Port Olímpic, des del punt de vista policial, el consistori preveu igualar el dispositiu que els Mossos d’Esquadra ja estan fent a la zona, a través de la brigada mòbil (Brimo). A partir d’ara, en horari nocturn, hi haurà sempre entre dos i quatre furgons policials dels dos cossos, però el nombre concret d’efectius variarà en funció de necessitats i disponibilitat. El dispositiu de reforç es mantindrà, almenys, fins a finals d’agost, moment a partir del qual es decidirà si donar-hi continuïtat. Ahir també es va acordar sol·licitar que hi hagi més càmeres de vigilància -algunes dependran dels locals i d’altres de l’òrgan gestor del Port Olímpic- i més efectius de seguretat privada. I, a més, es vol incrementar les inspeccions que es fan als locals per garantir que compleixen condicions com les d’aforament, horaris o nivell de soroll.

Poques hores després que Batlle anunciés les noves mesures, els clubs de la zona ja es començaven a preparar per a una nova jornada nocturna. Ho feien, això sí, una mica més esperançats que la resta de dies. Rodrigo Rodrigues, l’encarregat del club Carpe Diem del port, celebra que “per fi” el consistori s’hagi decidit a augmentar la pressió policial. Encara que, segons el mànager, no es tracta d’un “augment”, sinó de “recuperar” les patrulles que els van treure “fa més d’un any”. Amb tot, el local deixa la porta oberta a acceptar les condicions del pla municipal que haurien d’assumir els propietaris: “Tenim una desena d’agents de seguretat privada cada nit, però potser caldria afegir-ne algun més de paisà”. Respecte a l’increment de les càmeres, Rodrigues diu que “si fos necessari” n’afegirien més.

De forma semblant opinen des d’Agua Restaurante, el primer dels locals d’aquesta renglera. El seu cap de sala, Jonatan Sánchez, agraeix l’increment d’agents “sempre que ho facin de forma coordinada amb els clubs”, que ja apliquen mesures de seguretat des de fa temps. Ells, per exemple, comenten que fa mesos que deixen un llum encès tota la nit per evitar que es produeixin agressions sexuals quan ja han tancat. De fet, el pla de Colau també preveu que s’instal·lin punts violeta per atendre víctimes de violència sexual en aquesta zona.

Però els plans municipals en aquest espai copat per les discoteques van més enllà del reforç de seguretat. S’hi preveu una transformació radical dels usos: el govern municipal confia que al setembre es materialitzi la delegació de competències de la Generalitat a l’Ajuntament i no té previst renovar les concessions de les discoteques i bars un cop vencin, entre els mesos d’abril i juny de l’any que ve. “El que necessita el Port Olímpic no és oci nocturn”, sentencia la responsable d’Urbanisme, Janet Sanz. El projecte que Colau vol per al 2020 posa el focus en activitats com els esports nàutics i el coneixement del mar.

Els restauradors, però, reivindiquen el seu paper en l’economia de l’oci nocturn de la ciutat, que, asseguren des de Carpe Diem, dona feina a unes 1.200 persones. “Oferim un servei, som legals i garantim llocs de feina; l’únic que cal per allunyar aquells que volen delinquir és que la policia no s’oblidi de nosaltres”, diu Rodrigues. Des d’Agua Restaurante reconeixen que cal actuar perquè “la gent està deixant de venir” i apunten que un dels motius podria ser “la por” i la inseguretat. Ells, de fet, ja han notat que, en paral·lel a l’augment de la delinqüència, el client més fidel cada cop prefereix més venir al migdia. “A la nit, el perfil del client ha canviat i fem menys caixa que altres anys”, conclou.

stats