Societat 03/10/2013

Bauzá, el 2010: "Suprimirem la normativa de normalització lingüística"

L'actual president de les Illes resumia en un vídeo el seu programa de setge al català

Enric Borràs Abelló
2 min

Palma"Eliminarem el decret de mínims, eliminarem qualsevol normativa que impedeixi l'ús igualitari normal dels usos lingüístics, suprimirem la normativa de normalització lingüística", afirmava José Ramón Bauzá en aquest vídeo publicat el febrer del 2010, quan es preparava per disputar-se la presidència del partit amb el llavors màxim representant de l'ala més ultra del PP Balear, Carlos Delgado. En aquell vídeo de la campanya interna del partit, en què Bauzá s'havia de revalidar com a líder de la formació, resumia tot el seu programa lingüístic.

"Els llibres de text s'editaran en les nostres modalitats lingüístiques: mallorquí, menorquí, eivissenc i formenterenc. Se suprimeixen els llibres de text en català", insistia al vídeo. Ho ha intentat, tot i que no ha trobat editorials disposades a 'suprimir el català' -ni tan sols temptant-les amb subvencions. La llei de normalització lingüística no l'ha suprimit, però sí que l'ha retocat a través de la modificació de la llei de funció pública per eliminar el requisit de saber català per ser funcionari.

Si quan era candidat per revalidar la presidència del PP Bauzá mostrava la seva cara més dura, després la va suavitzar, tal com mostra aquest altre vídeo que recopila algunes de les seves intervencions quan parlava de consens i de pactes per a l'educació. Però llavors ja era en campanya electoral, no per presidir el partit, sinó per presidir el Govern. Tot i això, aquell programa d'educació més 'suau' que va presentar per a les eleccions ha acabat essent paper mullat.

Ja feia temps que suavitzava el seu discurs: el 8 d'octubre del 2010 va deixar anar, en una entrevista amb Ona Mallorca, que derogaria la llei de normalització lingüística. Quan la periodista que l'entrevistava li va demanar si allò anava de debò, sorpresa, Bauzá li va respondre: "Sí, l'eliminaré".

Se li havia escapat allò que havia defensat vuit mesos abans, però aquell mateix dia, a l'horabaixa, va rectificar. En una roda de premsa a Eivissa va assegurar que en realitat es volia referir a canviar el decret de mínims, no la llei de normalització lingüística. Si realment s'equivocava, ja feia vuit mesos que ho feia i ningú no ha canviat el vídeo on declarava públicament les seves intencions, publicat a YouTube des de fa més de tres anys.

stats