Societat 01/10/2013

El president del Govern Balear critica la presència de catalans a la manifestació "política" de diumenge

José Ramón Bauzá defensa que el decret de trilingüisme, que arracona el català a les aules, només suposa "dues hores més d'anglès a la setmana"

Quim Torres
2 min
José Ramón Bauzá, en una imatge d'arxiu

PalmaEl president del Govern Balear, José Ramón Bauzá, ha criticat aquest dimarts la presència de polítics catalans a la multitudinària protesta de diumenge contra la seva política educativa i ha assegurat que això confirma que era una manifestació "política". Bauzá ha esmentat el diputat d'Esquerra Joan Tardà i l'exdirigent d'aquest partit Josep-Lluís Carod-Rovira. El president balear també ha qualificat d'"extremista" la líder del PSIB, Francina Armengol, i ha assegurat que molts socialistes s'acosten al PP per l'oposició del PSIB al decret de tractament integrat de llengües (TIL), la norma que redueix les hores d'ensenyament en català a les escoles de les Illes.

El cap de l'executiu balear ha deixat entreveure que no faran noves cessions amb el TIL perquè ja n'han fet dues –una de les quals és que no sigui obligatori a l'ESO– i ha insistit que el seu pla només suposa dues hores més de classe en anglès a la setmana. També ha acusat l'oposició de tenir "por" del TIL perquè pensa que és un "atac al català" quan, segons ell, no ho és.

Els partits de l'oposició li han reclamat insistentment que escolti el clam de les més de cent mil persones que es manifestaren diumenge, que destitueixi la consellera d'Educació, Joana Maria Camps, i que retiri el TIL. La socialista Armengol li ha exigit, a més, que sigui ell qui negociï personalment amb els vaguistes, tal com ho ha fet abans amb altres sectors que s'han oposat a les seves actuacions.

El portaveu de MÉS, Biel Barceló, li ha recordat que el lema que es va sentir més en la manifestació de diumenge fou "Bauzá dimissió". En aquell moment, els membres del seu grup han aixecat cartells amb la paraula "dimissió". Els cinc diputats de MÉS duien samarretes verdes i els del PSIB les tenien esteses als seus escons. El ple, que encara continua, és tens, i s'hi han viscut diversos episodis de retrets mutus entre la bancada de l'oposició i la dels populars.

stats