Societat 03/12/2018

Bellaterra recollirà signatures per annexionar-se a Sant Cugat

L'alcalde de Cerdanyola titlla de "castell de focs" la iniciativa

Ara
2 min
D’esquerra a dreta: Ramon Andreu, president de l'EMD Bellaterra; Miquel Vázquez, president comissió de la veïnal d’annexió; i Xavier Figueras, advocat especialista en Dret Administratiu.

BarcelonaUna comissió veïnal de Bellaterra iniciarà una recollida de signatures el 15 de desembre per promoure l'annexió al municipi de Sant Cugat emparant-se en el procés previst en el decret 244/2007 de la Generalitat. El nucli de Bellaterra actualment constitueix una entitat municipal descentralitzada (EMD) dins el municipi de Cerdanyola del Vallès, però el seu encaix el posen en qüestió molts residents.

L'associació veïnal vol aprofitar els tràmits recollits en el decret llei, que permet iniciar un expedient de modificació dels límits territorials municipals, per annexionar-se a un municipi veí a partir de la signatura del 50% dels veïns. "Estem convençuts que aconseguirem una àmplia majoria", ha assegurat el president de la Comissió d'Annexió a Sant Cugat, Miquel Vázquez, que ha ressaltat que es tracta d'una qüestió del "sentiment dels veïns", més enllà de motivacions polítiques. El president de l'EMD, Ramon Andreu, ha explicat que volen "solucionar la desvinculació de Cerdanyola que té Bellaterra" i ha assenyalat que existeix una "vinculació molt més potent amb Sant Cugat".

L'expedient d'annexió haurà de ser presentat després a l’Ajuntament de Cerdanyola, tot i que la decisió final estarà en mans de la Generalitat, tal com ha precisat l'advocat especialitzat en dret administratiu Xavier Figueras. A més, durant la tramitació de l'expedient, ha explicat Figueras, també es demanarà el pronunciament de l'Ajuntament de Sant Cugat.

L'Ajuntament de Cerdanyola va rebre dijous passat comunicació oficial sobre la intenció de l'EMD i encara no ha definit la seva posició envers el procés participatiu. "Es tracta d'un castell de focs del senyor Ramon Andreu", ha criticat l'alcalde de Cerdanyola Carles Escolà, que ha titllat de "propaganda electoral" la mesura.

La iniciativa de l'EMD es recolza en un estudi fet a finals del 2013 segons el qual que el 60% dels bellaterrencs tenien més relació amb Sant Cugat, el 20% amb Sabadell, l'11% amb Barcelona i el 9% amb Cerdanyola. En aquesta línia, assenyalen que "el desenvolupament territorial ha provocat que Bellaterra i Cerdanyola s’hagin distanciat molt socialment", en bona part a causa de "l'ofegament de la mobilitat cap a Cerdanyola" provocat per l'autopista AP-7/B-30 i el campus de la UAB. El comunicat de l'EMD també destaca que les línies de FGC han vinculat el seu nucli amb Sant Cugat i Sabadell.

Bellaterra ja va organitzar una consulta ciutadana l'any 2015 sobre la relació amb Cerdanyola, amb un 94% de vots a favor a la separació, però no va tenir efectes pràctics.

stats