Medi ambient
Societat 15/04/2021

El Besòs serà un museu a l'aire lliure de biodiversitat

Un projecte preveu la recuperació del bosc de ribera i fer passarel·les per a una ruta didàctica de flora i fauna

ARA
2 min
Simulació del passeig didàctic pel Besòs amb el bosc de ribera recuperat

BarcelonaDe ser un dels rius més contaminats d'Europa a un refugi per a la biodiversitat. El riu Besòs serà en el seu tram final un espai per protegir la flora i la fauna i reforçar així el seu paper de corredor natural entre els parcs de la serra de Collserola i de la serra de Marina i el litoral metropolità. En una actuació conjunta de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i l'Autoritat Metropolitana de Barcelona, aquesta part del parc fluvial serà també un passeig didàctic per a famílies i escoles on, a través de passarel·les i miradors, es podrà conèixer de primera mà la riquesa d'ocells i plantes que al llarg de les últimes dècades s'han recuperat gràcies a les millores fetes per tancar el que fins no fa gaire va ser una claveguera a l'aire lliure. El projecte també ha de servir per conscienciar de la importància de preservar un medi tan fràgil, incrustat en una àrea molt poblada.

La nova actuació costarà poc menys d'un milió d'euros, que finançarà en un 70% l'AMB i en un 30% el consistori colomenc, i que començarà a fer-se realitat a partir de la tardor, quan ja es posarà en marxa la primera fase per recuperar el típic bosc de ribera, que la contaminació i la deixadesa van fer malbé durant el desarrollismo –quan es va canalitzar el traçat del riu– i els anys posteriors –quan es van introduir espècies invasores, de les quals ara també s'intentarà reduir la presència o eliminar-les.

La recuperació del bosc es farà només a la riba dreta. Així, es plantarà vegetació autòctona, que ha d'afavorir l'arribada de nova fauna. Per facilitar-ho es crearan punts d'alimentació i de guaita per als nius dels ocells i es preveu, a més, crear una zona per neutralitzar les altes temperatures, que ha de servir com a punt perquè hi hibernin diferents espècies, com per exemple amfibis, aus i fins i tot llúdrigues.

En el projecte, presentat aquest dijous per l'alcaldessa Núria Parlon i el vicepresident de l'AMB, Antonio Balmón, també es preveu recuperar hàbitats lacunars destruïts, amb la creació de dos espais d'aiguamolls amb l'esperança que acullin més colònies d'amfibis i peixos.

Amb l'objectiu que els peixos tinguin més mobilitat i espais de refugi s'introduiran al riu unes grans catifes tèxtils que els ajudaran a remuntar les aigües a contracorrent i superar les preses artificials que hi ha al llarg del tram, que són autèntiques barreres. La creació de tres canals, que es nodriran de l'excés d'aigua d'una nova bassa dedicada a l'observació pedagògica d'animals, han de servir per crear petits ecosistemes.

stats