Societat 29/12/2014

Boi Ruiz: “No hi ha cap risc de col·lapse a la sanitat pública catalana”

El conseller de Salut lamenta a Catalunya Ràdio que “el tacticisme polític genera una alarma poc ajustada a la realitat”

Ara
2 min

BarcelonaEl conseller de Salut, Boi Ruiz, ha assegurat amb total “rotunditat” que “no hi ha cap risc de col·lapse a la sanitat pública catalana”, a l'inici de la campanya d'hivern, amb l'arribada de l'epidèmia de la grip. Ho ha dit en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio', en què ha lamentat que “el tacticisme polític genera una alarma poc ajustada a la realitat”. En la mateixa línia, ha assegurat que "qualsevol dia de l'any, tota emergència mèdica és atesa acuradament”, i ha insistit que l'"alarma" al voltant de la sanitat pública catalana "no s'ajusta a la realitat".

Ruiz, que just avui fa quatre anys que va prendre possessió del càrrec de conseller de Sanitat, n'ha fet un bon balanç i ha assegurat que, malgrat les retallades, la sanitat pública catalana ha preservat “els drets de les persones ateses”, alhora que ha subratllat que en “podem estar enormement satisfets”.

El titular de sanitat també ha fet autocrítica i ha assegurat que "no hem estat capaços d'arribar a un acord, a curt i llarg termini, en les condicions laborals dels treballadors sanitaris". També ha reconegut que "hem de millorar la comunicació amb el ciutadà".

El conseller ha assegurat que en les properes setmanes s'anunciaran els nous temps màxims de referència per accedir a qualsevol prestació sanitària, sigui una intervenció quirúrgica o una prova diagnòstica. D'aquesta manera es vol acabar amb la "iniquitat" que suposa que alguns tractaments tinguin un temps màxim garantit i altres no.

Boi Ruiz també ha remarcat que el sistema sanitari privat de Catalunya no és alternativa al públic, sinó complementari, perquè tothom segueix tenint accés a la sanitat pública. En aquest sentit, el conseller ha assegurat que "tothom ha de ser lliure" de contractar una mútua, però el motiu no hauria de ser la falta d'atenció sanitària pública.

El titular de Sanitat ha explicat que en el futur no hi haurà gaire més disponibilitat pressupostària, però ha opinat que cal buscar alternatives per fer aflorar recursos, eliminant serveis duplicats per alliberar professionals, i recuperar el poder adquisitiu del personal sanitari. També ha lamentat que el govern espanyol no hagi aportat més recursos al sistema sanitari públic, que aprovi noves prestacions sense preveure partides pressupostàries i que retalli recursos a les comunitats autònomes.

En tot cas, ha demanat als partits polítics i als agents socials un pacte nacional sobre salut que permeti recuperar el terreny perdut a mitjà i llarg termini i que permeti fer les reformes necessàries per preservar el sistema, encara que sigui modificant l'actual 'status quo'.

Finalment, Ruiz ha dit que no té "vocació política" però si el president Mas li demana es plantejaria repetir com a conseller de Salut en la propera legislatura.

stats