Societat 14/03/2013

S'ha descobert realment la partícula de Déu?

El Centre Europeu de Física de Partícules indica que les proves demostren de forma "força clara" que el descobriment anunciat al juliol és el buscat bosó de Higgs, però admet que encara hi ha dubtes

Agències
2 min
Imatge facilitada pel CERN, on es reprodueix el xoc entre protons que dóna com a resultat el bosó de Higgs / CERN / AFP

GINEBRAEl Centre Europeu de Física de partícules (CERN) ha informat aquest dijous que l'anàlisi de les traces d'una nova partícula elemental, el descobriment de la qual va ser anunciat el passat juliol, "indica d'una manera força clara" que és tracta del buscat bosó de Higgs. Amb aquesta declaració, el prestigiós centre de recerca sembla confirmar una de les troballes més importants que hi ha hagut mai en el món de la física. Amb tot, el centre admet que encara hi ha dubtes que aquesta sigui, realment, la partícula que els físics fa dècades que busquen. Per alguns científics, el dubte és saber si s'ha trobat 'el' bosó o només 'un' bosó.

La partícula de Higgs és d'una enorme importància, ja que se la considera la responsable d'atreure i mantenir unides la resta de partícules elementals que constitueixen la matèria visible de l'Univers. És, per dir-ho de forma intel·ligible, la partícula de la vida, se la coneix com 'la partícula de Déu'. La seva existència no s'ha pogut verificar mai prèviament, tot i que en ella descansa la teoria estàndard de la física moderna. Al juliol, es va anunciar la seva troballa a so de bombo i platerets. Aquest dijous, el CERN ha indicat que "després d'analitzar una quantitat de dades dues vegades i mig més gran que les disponibles al juliol, els físics han considerat que la nova partícula s'assembla més i més al bosó de Higgs".

Segueixen els dubtes

Però, tot i la confirmació "força clara" del CERN, alguns laboratoris independents, que fa anys que es dediquen de forma paral·lela a la recerca d'aquesta partícula, segueixen sense afirmar que el descobriment del juliol fos, amb un 100% de seguretat, la partícula plantejada el 1964 per Peter Higgs. Davant d'això, el CERN accepta que "segueix sense ser resolt el dubte de si el descobriment del juliol és el bosó de Higgs o el més lleuger d'una sèrie de bosons predits per algunes teories. Caldrà més temps per trobar la resposta". El que fa que el procés de verificació sigui molt complex és que la detecció d'aquest bosó és un succés molt estrany: es produeix una vegada per cada bilió de col·lisions entre protons.

Pels responsables del CERN, la manera de demostrar o descartar que es tracta de la partícula al voltant de la qual hi ha tanta expectativa és estudiar com "interactua amb altres partícules i quines són les seves propietats quàntiques". De moment, les característiques que han pogut ser verificades són compatibles amb el bosó de Higgs, però alguns científics insisteixen que això encara no és suficient per tenir una resposta definitiva. "Els resultats preliminars, obtinguts a partir del conjunt de dades reunides el 2012, són magnífics. Per mi està clar que es tracta d'un bosó de Higgs, tot i que encara queda un llarg camí per saber quin tipus de bosó de Higgs és". Són paraules de Joe Incandela, portaveu d'un dels laboratoris que es dediquen a buscar el bosó. El dubte està clar: el bosó, o un bosó?

stats