Barcelona
Societat 29/08/2021

Els botellons descontrolats marquen les festes d'agost

Els desallotjaments nocturns deriven en aldarulls i baralles al carrer a Sants

ARA
3 min
Milers de joves s'apleguen al parc de l'Espanya Industrial de matinada.

BarcelonaEl botellons descontrolats han sigut els protagonistes de les festes més emblemàtiques de Barcelona a l'agost, als barris de Gràcia i de Sants. Aquestes últimes, que es van acabar diumenge a la nit, són les que han viscut les concentracions més significatives. El Parc de l’Espanya Industrial ha sigut un formiguer de joves els cinc dies que han durat les festes del barri de Sants de Barcelona. Les últimes nits, els esglaons de formigó d’aquest espai a tocar de l’estació de Sants s’han convertit en punt de trobada de grups disposats a ballar, beure alcohol i xerrar sense aparent preocupació per les aglomeracions ni pel covid. Una escena que es va portar a l’extrem la nit de dissabte, en què els desallotjaments nocturns de Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana van derivar en alguns incidents i aldarulls als carrers pròxims.

Les aglomeracions registrades durant festes de Sants al Parc de l'Espanya Industrial.

Baralles i llançaments d'ampolles

De res va servir la crida que va fer l’Ajuntament de Barcelona dissabte perquè els assistents de la festa major marxessin cap a casa un cop acabats els concerts de la programació oficial a mitjanit. La dinàmica va ser la mateixa que en les nits anteriors. La policia va començar a desallotjar els concentrats cap a les quatre de la matinada i els aldarulls es van traslladar a la rodalia del parc. Allà els Mossos van utilitzar les porres en més d'una ocasió per repel·lir el "llançament massiu" d'ampolles del qual van ser objecte per part dels assistents quan intentaven dispersar les aglomeracions.

En total, el servei d’emergències (SEM) va haver d’atendre cinc persones ferides per baralles i caigudes diumenge a la matinada. A més, sis agents van resultar ferits lleus i es va detenir una persona per atemptat contra l’autoritat, segons el balanç dels Mossos de l’última nit de festes. La Guàrdia Urbana, per la seva banda, ha destacat que s'han produït també algunes baralles entre assistents a les festes, encara que aquest cos no ha fet cap detenció, a diferència de divendres, en què se'n va dur a terme una per atemptat contra l'autoritat.

Un jove davant la línia policial en un dels carrers del barri de Sants.

Els sindicats demanen reforços

Els sindicats policials han denunciat aquesta setmana un "augment d'agressions" als agents en el context de la dissolució de botellons a les festes de Gràcia i Sants de Barcelona. El sindicat USPAC dels Mossos d'Esquadra reclama "mecanismes que assegurin una resposta ferma i ràpida" davant les agressions. En el mateix sentit s'ha expressat el sindicat CSIF, de la Guàrdia Urbana de Barcelona, que critica la "falta de suport institucional" davant els llançaments d'objectes.

En aquest sentit, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ja va anunciar dissabte un reforç de 100 dotacions d’agents (uns 300 efectius) de Mossos d’Esquadra a les unitats que treballen en el control de l’ordre públic a Catalunya al costat de les policies locals. Elena ha assegurat que s'ha incrementat un 25% el nombre d'efectius respecte al 2019 i que a curt termini no poden disposar de més agents perquè la seva contractació és un procés llarg.

Cs vol que comparegui Batlle

Les imatges de Sants i Gràcia han servit perquè l'oposició demani la compareixença del regidor de seguretat, Albert Batlle. La presidenta del grup municipal de Ciutadans a l’Ajuntament de Barcelona ha lamentat aquest diumenge que el govern municipal hagi convertit Barcelona “en la capital europea dels botellons”. Segons Guilarte, la capital catalana té “un greu problema d’ordre públic” i el consistori “no ha donat una resposta convincent per erradicar la problemàtica”. En aquest sentit, la regidora de Cs ha assegurat que “no se’ls dona el suport necessari”. “No podem continuar tolerant que l’atac als agents sigui una nova forma de diversió”, ha dit.

stats