Societat 30/01/2018

Trenta afectats per un brot de sarna al CIE de la Zona Franca

El centre diu que l'havien contret fora i la plataforma Tanquem el CIE reclama més informació

Ara
2 min
La policia va tornar a impedir ahir l’entrada dels tècnics municipals al CIE de la Zona Franca.

BarcelonaUn brot de sarna ha afectat 32 de persones d'origen guineà que es troben ingressades al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca, segons han confirmat fonts policials. Els afectats van arribar al CIE diumenge. El centre assegura que havien contret la malaltia abans del seu ingrés. Tot i que el centre no havia adoptat cap mesura extraordinària, dos tècnics de l'Agència de Salut Pública de Barcelona s'han personat a les instal·lacions i han recomanat a la direcció que aïlli els afectats de la resta d'interns i extremi les mesures de neteja per evitar nous contagis. La Plataforma Tanquem els CIE es queixa de manca d'informació.

Segons fonts policials, els 32 afectats formen part d'un grup de 40 persones que havien arribat en pastera a l'Estat, provinents de Guinea. Diumenge, la Policia Nacional els va traslladar al centre de la Zona Franca des del de Motril (Granada) on havien estat inicialment. Les mateixes fonts asseguren que sis dels afectats ja presentaven símptomes quan van arribar a les instal·lacions de la Zona Franca, mentre que els altres 24 els han anat desenvolupant en les últimes hores.

Un metge del centre ha visitat els afectats i els ha subministrat una pomada per alleujar els símptomes. Tot i que el centre no havia considerat que l'episodi fos prou greu per adoptar cap mesura extraordinària, els dos tècnics de l'Agència de Salut Pública de Barcelona que s'han desplaçat a les instal·lacions els han recomanat una sèrie de mesures que segons fonts de la pròpia agencia formen part del protocol que s'aplica habitualment davant d'aquest tipus de brots, com ara que l'aïllament dels afectats de la resta d'interns durant 48 hores, el rentat de roba i estris o extremar les mesures d'higiene.

La plataforma Tanquem els CIE s'ha queixat de la manca d'informació per part de la direcció del centre. Tot i que l'Agència de Salut Pública de Barcelona tampoc havia rebut cap comunicació oficial per part del centre ha restat importància a aquest fet, ja que quan s'han personat a les instal·lacions han vist que el metge del CIE havia atès els afectats -els van subministrar una pomada des del primer moment, segons fonts policials-. Entén que han actuat correctament prioritzant l'atenció abans que la comunicació.

L'agència també descarta que el brot pugui tenir relació amb els casos detectats en les darreres setmanes a l'Hospital Sant Joan de Reus, en una escola de la Riera de Gaià (al Tarragonès) i a l'Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi.

Actualment al CIE de la Zona Franca hi ha un centenar de persones. Ara l'Agència farà un seguiment de l'evolució del brot per saber com evolucionen els afectats si apareixen nous casos de persones que ja portessin el bacteri quan van arribat al CIE però no haguessin desenvolupat encara la malaltia o que es produeixen altres contagis, fins que el brot es pugui donar per controlat.

stats