Societat 27/04/2017

El caçador d'Aspa va rematar els dos agents rurals quan ja eren a terra

L’autòpsia contradiu la versió del presumpte homicida

Selena Soro
2 min
Roba del caçador detingut i l'escopeta amb què presumptament hauria matat dos agents rurals, a Aspa.

BarcelonaEl caçador sense llicència d’Aspa que va matar dos agents rurals assassinats a Aspa (Segrià) els va rematar un cop a terra, segons el resultat de l’informe forense fet públic ahir. Les autòpsies a les víctimes determinen que els trets es van fer des d’una distància d’entre 1,5 i 6 metres, una constatació incompatible amb la versió del caçador Ismael Rodríguez. El presumpte homicida va confessar el crim el mateix dia dels fets -va ser ell qui va trucar al 112-, però va assegurar que va disparar des d’uns 15 metres, en un acte reflex i sense saber per què.

Segons l’informe forense, que recull l’agència Efe, un dels agents presentava dues ferides, una a la regió parasternal dreta, que li va afectar el cor. Segons els experts, correspon a un tret realitzat a una distància d’entre 3 i 4,5 metres i era “incompatible amb la vida”. El segon tret, dirigit al crani, va ser fet a una distància de poc més d’1,5 metres i de dalt a baix. Aquesta verticalitat és el que fa pensar al forense que el tret es va fer quan l’agent ja era a terra.

Un agent es va intentar protegir

L’autòpsia de l’altre agent mort és similar, encara que presentava més ferides. El primer tret, que es va fer a una distància d’entre 3 i 6 metres, va impactar en primer lloc al canell, el va travessar i va acabar a la mandíbula. A partir d’aquesta dada, que fa pensar que l’agent va intentar protegir-se, l’Associació Professional d’Agents Rurals de Catalunya (ASPARC) subratlla que els seus companys podrien haver tingut una opció de defensar-se si haguessin anat armats.

Aquesta setmana, diversos testimonis han declarat al jutjat d’instrucció número 4 de Lleida, que porta el cas. Un d’ells ha confirmat que el 14 de gener, la setmana abans del crim, havia anat de caça amb l’acusat al vedat d’Aspa amb l’escopeta utilitzada en aquest crim, i per a la qual l’acusat no tenia el permís d’armes corresponent, de tipus E.

Tres mesos després del crim, el jutjat encara està a l’espera de l’informe de balística, que haurà de determinar si l’escopeta amb la qual van disparar als agents va poder efectuar 4 trets seguits, perquè no havia estat limitada a tres, com estableix la normativa, o si complia els requisits i per fer el quart tret va ser necessari recarregar-la.

Un cop estigui llest l’informe de balística, la instrucció podrà posar data a la vista oral en què un jurat popular jutjarà l’autor del crim. Rodríguez podria ser condemnat a fins a 50 anys de presó si se l’acusa de dos delictes d’assassinat. Si al final se l’acusa d’homicidi, la pena es podria quedar en 30 anys de presó com a màxim. També caldria sumar-hi els anys de presó corresponents als altres dos delictes pels quals se l’acusa: el de tinença il·lícita d’armes i el d’atemptat contra dos agents de l’autoritat.

stats