Societat 19/05/2014

El costat més macabre de les retallades: 250 cadàvers s'amunteguen a Medicina de la Complutense per falta de personal

Els cossos s'acumulen sense cap mena de control ni higiene per la prohibició de contractar nou personal. La Universitat obre un expedient informatiu i diu que aquesta setmana es retiraran els cossos

Efe
2 min

MadridLa Universitat Complutense ha obert un expedient informatiu per aclarir l'amuntegament de cadàvers en un departament de Medicina, tot i que ha assegurat que el problema de personal que va provocar l'acumulació de restes s'ha resolt ja i que aquesta mateixa setmana es començaran a retirar els cossos. El macabre descobriment, avançat pel diari 'El Mundo', ha forçat les autoritats del centre a explicar per què en les instal·lacions del Departament d'Anatomia i Embriologia II de la Facultat de Medicina s'amunteguen 250 cadàvers sense control ni higiene.

La Universitat ha respost a aquesta informació a través d'un comunicat en què ha admès que en aquest departament hi ha hagut un "problema de dotació de personal en els últims mesos a causa de l'etapa de retallades que establien una taxa de reposició zero a la plantilla", problema que "ja ha quedat resolt". "En els últims dies el citat departament havia arribat a un acord amb una empresa funerària per a la retirada de les restes humanes que s'havien acumulat, procés que es durà a terme aquesta mateixa setmana", afegeix el comunicat.

La Complutense critica que es parli d'"un fals museu dels horrors", assegura que les fotografies publicades es van obtenir "de manera subreptícia en una càmera d'accés restringit", i que en elles es veu la fase final de tractament dels cossos, quan les restes de cadàvers en formol i momificats se sotmeten a un procés d'assecament per poder ser incinerats. "Per tant, aquestes imatges donen una visió distorsionada de la realitat", afirma la Universitat, que assegura que el procés de donació de cadàvers està "perfectament regulat".

Consultat per l'Agència Efe , el degà de la Facultat de Medicina, José Luis Álvarez-Sala, ha declinat fer declaracions i s'ha remès al comunicat enviat per la Universitat. Tampoc ha respost el Departament d'Anatomia II. Sí que ha parlat amb Efe Fermín Viejo , professor i exdirector del Departament d'Anatomia i Embriologia Humana I, que ha explicat que en el seu departament la situació és completament diferent, ja que tots els cossos emmagatzemats -calcula que actualment són un centenar- estan perfectament classificats, identificats i guardats "garantint les condicions d'higiene i el respecte." Preguntats per Efe, la Conselleria de Sanitat i l'Ajuntament de Madrid han dit no poder inspeccionar o controlar la situació dels cadàvers a la facultat, ja que les universitats tenen autonomia i escapen a les competències de les administracions .

Els sindicats en culpen les retallades

Des dels sindicats, CCOO de Madrid ha atribuït a les retallades a la Universitat la mala conservació dels cossos i ha recordat que aquesta situació va començar amb la jubilació d'un treballador la plaça del qual no s'ha cobert. La secció sindical d'UGT-UCM ha explicat que des del passat 20 de febrer els seus delegats de prevenció intenten recollir informació sobre les condicions i funcionament del crematori, tant des del punt de vista tècnic com del de la seguretat i salut per als treballadors, i ha denunciat que en la visita que van realitzar a les instal·lacions els ocultessin els llocs en què es conserven els cadàvers.

stats