TURISME
Societat 30/04/2018

El Camí de Sant Jaume ja passa pel Maresme

La Via Marina és la primera ruta de pelegrinatge que recorre la costa mediterrània

Elisabet González Pellicer
2 min
La popular petxina que marca el camí als pelegrins.

MataróEl Maresme compta des d’aquest cap de setmana passat amb la primera via del Camí de Sant Jaume que permetrà als pelegrins gaudir de la costa mediterrània. Aquesta ruta uneix Girona amb Barcelona travessant la Costa Brava i el Maresme i pren el nom de Via Marina.

La iniciativa l’han impulsat el Consorci de Turisme del Maresme (CTM) i l’Associació Gerunda. També s’hi han implicat la Generalitat, la Diputació de Barcelona i les comarques del Gironès, la Selva i el Barcelonès. La Via Marina, que es planteja com un atractiu turístic internacional, transcorre per la Via Augusta i recupera així una antiga ruta de pelegrinatge. Miquel Àngel Martínez, president del Consell Comarcal del Maresme, destaca que és una gran manera de “posar la comarca al mapa”. Per la seva banda, Joaquim Arnó, president del CTM, apunta que tot i que és rellevant que el camí passi pel Maresme perquè ja és “un destí turístic madur”, beneficia totes les comarques que creua.

Aquest tram de la Via Augusta deriva del que ja existeix, i és a Caldes de Malavella on es bifurca cap a la nova Via Marina. El primer municipi on el camí passa a tocar de mar és Lloret de Mar, i des d’allà es pot gaudir de les vistes de la costa fins a Sant Adrià de Besòs.

Segons dades de l’Oficina del Pelegrí, Catalunya és la quarta comunitat autònoma que més pelegrins aporta. Al consorci estan convençuts que tindrà molta afluència i destaquen que ja se’ls ha adreçat gent interessada.

Per la seva banda, el president del Gremi d’Hostaleria del Maresme, Jordi Noguera, considera que, tot i que s’hauran d’adequar les infraestructures, “la planta hotelera del Maresme és adequada per allotjar els pelegrins” i que “serà un atractiu per al comerç i la restauració que comportarà creixement econòmic”.

Els membres de la comunitat excursionista també veuen la iniciativa amb bons ulls. El president del Grup Excursionista de Canet de Mar, Marc Jiménez, creu que “qualsevol iniciativa que fomenti l’esport és positiva”, i Siscu Calopa, de l’Associació Excursionista de Sant Vicenç de Montalt, explica que si mai vol fer el camí des de casa ja no haurà d’anar fins a Montserrat.

Aquest cap de setmana s’han fet diverses activitats per estrenar el nou atractiu turístic, entre les quals destaca la caminada inaugural de dissabte, que va recórrer una de les sis etapes de la via.

Malgrat que els assistents ja van poder segellar el seu passaport de pelegrí, encara no hi ha instal·lades les fletxes grogues que indiquen el camí a seguir. Arnó apunta que l’adequació de la via s’enllestirà a principis del 2020, però que el fet que es promocioni des d’ara “farà que la iniciativa privada tingui temps d’invertir-hi d’aquí al 2021”, una data especial, ja que serà el pròxim any jacobeu.

stats