Societat 17/07/2014

Quant és raonable gastar-se a l'any en un pacient amb càncer?

Un 68% d'oncòlegs consideren "raonable" un cost anual de fins a 100.000 euros per tractament per cada any de vida guanyat. Un 22% veu bé arribar als 150.000

Europa Press
1 min
Un 68% d'oncòlegs consideren “raonable” un cost anual de fins a 100.000 euros per tractament per cada any de vida guanyat / GETTY

MadridEls oncòlegs consideren que un cost anual d'entre 30.000 i 100.000 euros per tractament és "raonable" per cada any de vida guanyat en pacients amb càncer, segons es reflecteix en l'informe 'Estimació farmacoeconòmica dels nous medicaments contra el càncer', elaborat per la Fundació per a la Qualitat i l'Excel·lència en Oncologia (Eco) i publicat a la revista 'Clinical and Translational Oncology'.

L'informe pregunta als professionals quin és, segons ells, el cost "raonable" d'un tractament oncològic per cada any de vida guanyat i quan es considera que un fàrmac aporta un benefici "clínicament rellevant" a un pacient amb càncer. Davant l'absència, a l'estat espanyol, d'un criteri que estableixi quan una intervenció sanitària és eficient i que, d'aquesta manera, permeti avaluar quan un medicament és rendible, la Fundació Eco reivindica la necessitat que es pugui avaluar quan un medicament és efectiu en relació amb el seu cost.

Segons els experts, cal apostar pels tractaments "més òptims" per als pacients ". Així mateix, pels especialistes enquestats per ECO, la ràtio de cost/supervivència ha de ser molt superior al biaix imposat per entitats reguladores més restrictives en aquest aspecte.

Segons l'Institut Britànic de la Salut i l'Excel·lència Clínica la relació cost-efectivitat per a un ús eficient dels recursos sanitaris se situa al voltant de les 30.000 lliures (37.500 euros) per cada any de vida guanyat ajustat a qualitat. A Espanya, en canvi, un 68,8 per cent dels oncòlegs enquestats considera raonable un cost per any de vida guanyat d'entre 30.000 i 100.000 euros, mentre que un 22 per cent creu convenient gastar fins a 150.000 euros.

stats