La cimera del G-20 arrenca amb les expectatives baixes per l’absència de Putin i Xi

El pontífex es reuneix amb Biden i emet un missatge per elevar la pressió sobre la cimera climàtica COP26

2 min
Joe Biden i el Papa Francesc en una trobada aquest divendres a Roma.

RomaEl papa Francesc ha rebut per primera vegada Joe Biden com a president dels Estats Units. El mandatari és a Roma per participar a la cimera del G-20, que se celebra aquest cap de setmana a la capital italiana, amb l’emergència climàtica com a tema estrella, el dia abans de l’inici del COP26 a Glasgow.

La visita de Biden es produeix enmig de les tensions entre l’inquilí de la Casa Blanca i l’Església catòlica al seu país. Biden, un catòlic practicant que va a missa de forma regular, és a la diana de la conferència episcopal nord-americana per la seva defensa del dret a l’avortament i el matrimoni homosexual, dues qüestions que també l’allunyen de Francesc i que li podrien suposar l’excomunió, si prospera la iniciativa de l’assemblea de bisbes conservadors dels Estats Units per negar la comunió als polítics que estan a favor de la interrupció voluntària de l’embaràs.

“Un bon catòlic”

L’audiència privada s'ha allargart més d’una hora, gairebé el doble del que el pontífex sol dedicar als líders internacionals. Durant la reunió han abordat la crisi dels refugiats i els migrants, però no l’avortament, encara que més tard Biden ha confessat que el pontífex li havia dit que era “un bon catòlic” i que pot continuar rebent la comunió. Biden, per part seva, ha agraït al Papa el seu compromís en favor dels més necessitats i va elogiar el seu lideratge per frenar el canvi climàtic. “És el lluitador més gran en favor de la pau”.

Biden s'ha reunit dseprés amb el president de la República Italiana, Sergio Mattarella, i el primer ministre, Mario Draghi, amfitrió de la cimera del selecte club.

Draghi s’estrena com a cap del govern italià a escala internacional amb l’objectiu que els països membres del G-20, responsables de més del 80% de les emissions globals, es comprometin a arribar a zero emissions el 2050, però l’acord sembla difícil d’assolir, tenint en compte que a la cita a Roma no hi assistiran ni el president rus, Vladímir Putin, ni el xinès, Xi Jinping.

Recuperació i vacunes

Durant dos dies, els líders abordaran la recuperació econòmica després de la pandèmia, la reducció de les desigualtats derivades de la crisi sanitària i una distribució més equilibrada de les vacunes globalment. La cimera, la primera presencial des que va esclatar la pandèmia, serà una prova de foc per a Super Mario, que podria acabar apuntalant el seu lideratge fora d’Itàlia i inaugurar una nova era del multilateralisme europeu

stats