Societat 31/07/2017

Es confirmen les previsions més pessimistes: l'escalfament porta la Terra a un desastre mediambiental

Dos nous estudis confirmen que l'escalfament superarà de llarg els 2 graus, l'escenari temut pels científics

Isidre Estévez
2 min
Es confirmen les previsions més pessimistes: l'escalfament porta la Terra a un desastre mediambiental

BarcelonaNo hi ha res a fer. O ben poc. La Terra avança imparable cap a un desastre mediambiental les conseqüències del qual són, ara per ara, una incògnita. Dos estudis diferents, i fets a partir de metodologies diferents, han arribat a una mateixa conclusió: l'escalfament del planeta superarà la barrera dels dos graus, una barrera que els científics consideren un punt de no retorn per a la supervivència del planeta. Els dos estudis, publicats aquest dilluns a la revista 'Nature Climate Change', dibuixen un escenari catastròfic no només perquè diuen que l'augment de temperatura se situarà en la banda alta de les previsions, sinó perquè apunten que aquest escalfament continuarà, fins i tot si es deixessin de cremar combustibles fòssils.

La Revolució Industrial no només va canviar la vida de milions de persones, sinó que va deixar en el planeta una petjada inesborrable. El pas del temps, l'acceleració industrial i l'expansió d'aquest model econòmic arreu del món han disparat l'ús de combustibles fòssils. Això ha provocat un escalfament lent i gradual, però també inexorable. El dany ja és tan profund que si demà deixessin de circular cotxes, avions o vaixells, i s'aturés l'activitat a les fàbriques el planeta no ho notaria. La temperatura continuarà pujant.

Una nova època

L'any passat l'Acord de París va situar en dos graus el límit d'augment de temperatura que el planeta pot suportar sense desencadenar canvis en cadena que transformaran completament la vida tal com la coneixem avui. Durant dècades, l'escalfament es traduirà en inundacions, extincions massives d'espècies, sequeres, incendis forestals, huracans, problemes amb les collites, la desaparició d'una part de l'Àrtic… A final de segle, quan el llindar dels dos graus s'hagi superat, la Terra serà una altra. Els científics no parlen de la fi del món, o de la humanitat. Però no dubten a afirmar que la vida a la Terra no tindrà res a veure amb el que hem conegut fins ara. S'entrarà en una etapa nova i totalment desconeguda.

Un dels dos estudis considera que hi ha un 95% de possibilitats que l'increment de temperatura superi els dos graus. Els autors creuen parlen d'una forquilla d'entre 2 i 4,9 graus, i consideren que la xifra més probable se situarà en els 3,2 graus, molt per sobre del llindar de perill dibuixat per l'Acord de París (que va concloure que, si no s'actua, s'arribarà als 4,6 graus). El segon estudi diu que si s'aturessin les emissions contaminants s'arribaria als dos graus. Si es continuen cremant combustibles fòssils al ritme actual durant quinze anys més (fins al 2032), l'augment de temperatura superarà els tres graus. Tot i no anar tan lluny com alguns estudis, que han arribat a pronosticar un augment de més de 7 graus, els dos treballs nous coincideixen a pronosticar un futur especialment complicat per al planeta.

Es dona la circumstància que, tot i que han sigut publicats ara, tots dos treballs es van realitzar abans que Trump arribés a la Casa Blanca i decidís no aplicar el compromís de l'acord del clima de París. Això vol dir, en la pràctica, que la realitat serà encara pitjor, ja que els Estats Units són una de les nacions que més contaminen del planeta.

stats