Atemptat

Dues esglésies, 300 metres i diverses trucades a la policia: reconstrucció de l'atac a Algesires

L'atacant ja ha estat detingut per la policia i fonts de la investigació apunten que podria ser un llop solitari

ARA
4 min
La Plaza Alta d'Algesires amb el sagristà mort després que un home, ja detingut, l'hagi atacat amb un matxet.

MadridUn sagristà ha mort i quatre persones han resultat ferides, entre les quals un capellà, en un atac amb arma blanca comès per un mateix home en dues esglésies d'Algesires (Cadis), en un incident que ja s'investiga com un presumpte cas de terrorisme. L'atacant, un ciutadà de nacionalitat marroquina d'uns 25 anys, ha estat detingut poc després i està sota custòdia de la Policia Nacional.

Atac a l'església de Sant Isidre

El presumpte autor dels fets recorria els voltants de les dues esglésies amb un matxet de grans dimensions. Segons recull Efe, una mare i la seva filla se'l van trobar al carrer, i es van espantar tant que van decidir refugiar-se a l'església de Sant Isidre, mentre el capellà salesià Antonio Rodríguez, de 74 anys, celebrava l'eucaristia de les 19 h.

Justament l'home va entrar rere elles poc després al crit d'"Al·là". Elles dues van aconseguir fugir mentre sentien com la gent que s'havia quedat a dins cridava atemorida. L'home, segons els testimonis recollits per l'agència, els va cridar que no es moguessin. Tot i això, tres dones més van decidir fugir del temple. "O ens n'anem, o ens enganxa aquí", va explicar una d'elles. Totes tres van aconseguir refugiar-se en una perruqueria propera, i van trucar a la policia. Dins del temple, l'autor de l'atac va apunyalar el capellà Antonio Rodríguez, que està hospitalitzat en estat estable.

Un detingut després de matar amb un matxet el sacerdot d'una església a Algesires.

Segon atac a l'església de Nostra Senyora de la Palma

Després de deixar ferit el capellà, l'atacant, segons els testimonis, es va dirigir cap a l'església de Nostra Senyora de la Palma, que és molt a prop de la primera, a uns 300 metres, a la plaça Alta d'Algesires. Pel camí també va sembrar l'alarma entre els veïns, que el van veure caminant amb l'arma a la mà. Segons Efe, va accedir a l'església i va causar diverses destrosses. Després va atacar el sagristà Diego Valencia, que va aconseguir sortir del temple. Però l'atacant el va enxampar a l'exterior i el va matar. Quatre persones més van resultar ferides.

El capellà de l'església, Juan José Marina, creu que l'atacant va confondre la víctima amb ell. En declaracions a l'agència, va expressar el seu dolor pels fets: "En lloc de morir jo, ha mort ell". Marina, que aquell dia havia fet la missa en un altre lloc, va explicar que no li semblava haver vist mai el detingut a l'església. "És una situació desconcertant al màxim", ha expressat: "Això és molt dur".

Intent de tercer atac i detenció

Després de perpetrar aquest atac, l'home s'hauria dirigit també a la capella d'Europa, un temple situat davant l'anterior. Va colpejar la porta, però l'església estava tancada, i va marxar. En aquell moment, els veïns ja havien fet diverses trucades a la policia. El primer avís es va rebre cap a les 20 h. Els agents van arribar al lloc dels fets i va detenir Kanza. Els serveis d'emergència, que també es van desplaçar al lloc dels fets, no van poder fer res per salvar la vida del sagristà i la policia va certificar la seva defunció.

L'atacant ja està sota la custòdia de la Policia Nacional, que és qui investiga el cas. Segons un comunicat del ministeri de l'Interior, encara no es pot establir "la naturalesa dels fets", però l'Audiència Nacional ja ho investiga com un presumpte atac terrorista. Les diligències les ha obert el jutjat central d'instrucció número sis, que és el que estava de guàrdia.

Un llop solitari

L'home detingut és, tal com informa Efe, Yasin Kanza, de nacionalitat marroquina i d'uns 25 anys, que ha entrat a diverses esglésies armat amb un ganivet de grans dimensions. La hipòtesi inicial és que es tractaria d'un llop solitari i, per tant, que l'atac tingui la mateixa natura que altres atacs amb finalitats jihadistes, tot i que això encara ho està investigant la Policia Nacional. El suposat autor vestia una gel·laba negra, segons les mateixes fonts, un símbol que la seva intenció no era immolar-se, ja que en aquest cas s'hauria vestit de blanc.

Mostres de rebuig i condol

El secretari general de la Conferència Episcopal, monsenyor Francisco César García Magán, ha fet un tuit en què demana que els ferits es recuperin aviat.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha donat suport a la tasca dels cossos i forces de seguretat.

També ha reaccionat el president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, que ha condemnat el crim.

L'alcalde d'Algesires, José Ignacio Landaluce, ha decretat un dia de dol a la ciutat per l'assassinat del sagristà i ha convocat una concentració de repulsa per a aquest dijous al migdia. L'alcalde ha destacat la coordinació entre els cossos policials i la ràpida detenció de l'atacant. "Estem tots consternats davant d'uns fets que ens han omplert de dolor. Algesires sempre ha estat una ciutat on regna la concòrdia i la tolerància, a pesar que situacions com aquesta facin que s'ofereixi una imatge que no es correspon amb la realitat", ha dit l'alcalde.

Finalment, la Conferència Islàmica d'Espanya ha traslladat les seves condolences a les víctimes i ha expressat el desig que l'atac "no pertorbi la pau social" a Algesires.

stats