Societat 19/09/2019

Càrrega dels Mossos contra uns manifestants que intentaven aturar un desnonament a Sants

Una veïna que no participava en la protesta ha tingut un atac d'ansietat i ha sigut atesa pel SEM

Pau Esparch / Natàlia Vila
2 min
Segons els membres del col·lectiu veïnal, els Mossos han carregat després que el Grup d'Habitatge de Sants hagués arribat a un acord amb el propietari i aturat el desnonament

BarcelonaL'aturada d'un desnonament al barri de Sants de Barcelona ha acabat aquest matí amb una càrrega policial i diversos ferits lleus. Agents antidisturbis dels Mossos d'Esquadra han carregat contra els manifestants que havien respost a la crida del Grup d'Habitatge de Sants per frenar el desallotjament d'un pis ubicat al carrer Olzinelles, que era la tercera vegada que intentaven executar. Al final la comitiva judicial ha descartat fer efectiu el desnonament, però abans que abandonés la zona s'ha produït la càrrega. L'actuació dels antiavalots ha provocat que una veïna, que no participava en la protesta, hagi tingut un atac d'ansietat i ha hagut de ser atesa pel SEM. Hores després, el departament d'Interior ha enviat un comunicat en què ha recordat que "les intervencions de la policia s'han de realitzar d'acord amb els criteris de congruència, oportunitat i proporcionalitat".

Segons els Mossos, els agents de l'àrea regional de recursos operatius (ARRO) han actuat perquè un grup de manifestants s'ha dirigit contra una furgoneta on hi havia els operaris que havien de tapiar el pis. Els Mossos han retingut una persona per identificar-la perquè, segons la policia, havia increpat els operaris. Els membres del Grup d'Habitatge de Sants reconeixen que han evitat la identificació. "Això ha fet que acabessin carregant contra tothom", han explicat a l'ARA membres del col·lectiu veïnal. Des del cos defensen que s'han vist envoltats i han carregat "per guanyar espai de seguretat".

En el marc d'aquesta actuació ha sigut quan una veïna, que no participava en la protesta, ha tingut un atac d'ansietat. El SEM l'ha atès allà mateix. Membres del Grup d'Habitatge de Sants han assegurat que hi ha almenys cinc persones més que han anat fins a un centre d'atenció primària per ferides lleus i que tenen intenció de presentar denúncia contra els Mossos.

El centre per a la defensa dels drets humans Irídia ha qüestionat la intervenció dels antidisturbis a Sants perquè la càrrega policial ha començat "sense justificació i sense graduació de l'ús de la força, i alguns agents no portaven el número d'operatiu policial (NOP) visible", que és el que permet identificar-los.

Malgrat tot, el col·lectiu veïnal ha qualificat la protesta d'avui d'"èxit", ja que "l'objectiu principal, que era evitar el desnonament, s'ha aconseguit". Els membres del Grup d'Habitatge de Sants han assegurat que la seva mediació ha permès "un mes de pròrroga". "És un temps que ens permetrà buscar una alternativa més enllà d'una pensió, que era l'única opció que hi havia sobre la taula fins avui", han dit els portaveus del col·lectiu.

stats