SEGURETAT
Societat 28/07/2011

Un de cada 5 catalans, víctima d'un delicte l'any 2010

L'enquesta de seguretat pública reflecteix un índex de victimització molt semblant al dels últims anys. Un 19,3% de la població declara haver patit algun fet delictiu. Un 9,6% assegura que ha sigut atracat o amenaçat

Marta Català
1 min

BarcelonaUn 19,3% dels entrevistats per a l'enquesta de seguretat pública, un de cada 5, declaren que van ser víctimes d'un delicte al llarg de l'any 2010. Les dades de l'estudi, presentat aquest dijous pel conseller d'Interior, Felip Puig, reflecteixen una lleu disminució de molts dels indicadors respecte de les dades de 2008, però encara no s'ha tornat als nivells de 2008.

Pel que fa als delictes violents sobre les persones, un 9,6% dels enquestats han patit algun atracament, estrebada o intent d'estrebada, agressió física o intent d'agressió física, amenaces, robatori del telèfon mòbil o robatori de bossa de mà, o un intent. Segons les dades d'Interior, hi ha una disminució d'1,2 punts en aquest tipus de delictes a les persones.

En canvi, haurien augmentat els robatoris de vehicles i els intents, segons l'enquesta, que haurien passat del 7,3% del 2009 al 8,6% el 2010.

Pel que fa als territoris, la victimització continua alta a la ciutat de Barcelona, on 1 de cada 4 entrevistats declara haver patit algun delicte, i ha crescut a la regió metropolitana sud, especialment al Baix Llobregat, que passa a situar-se per sobre de la mitjana catalana, i que, juntament amb el Maresme, són les úniques dues comarques on no ha disminuït la sensació de victimització.

L'enquesta de seguretat pública es va fer entre el 17 de gener i el 29 de març de 2011, amb entrevistes a 14.178 catalans de 16 anys o més.

stats