Societat 27/12/2014

El 112 rep una seixantena de trucades pel vent i la neu, la majoria de Barcelona i la Vall d'Aran

La nevada afecta les carreteres C-28, C-142b i N-230

Acn
2 min
Una noia fa volar un estel a la platja de la Barceloneta / MANOLO GARCÍA

BarcelonaProtecció Civil manté activada l'alerta del pla Procicat pel fort vent que bufa des d'aquest dissabte al matí i que s'ha d'intensificar en les pròximes hores. També hi ha vigent una prealerta del pla Inuncat per l'estat de la mar a l'Empordà, i el Neucat per la important nevada que ha afectat la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà.

El telèfon d'emergències 112 ha rebut una seixantena de trucades. D'aquestes, divuit han estat pels estralls que ha fet el vent a Barcelona i la seva àrea metropolitana, i una vintena s'han fet des de Naut Aran, on la neu ha caigut amb força. A causa de la nevada és obligatori circular amb cadenes a C-28 al Port de la Bonaigua i a la C-142b a Naut Aran.

Durant la nit i matinada d'aquest diumenge Protecció Civil ha destacat com a zones més vulnerables als efectes del vent les comarques de l'Anoia, el Bages, l'Alt i el Baix Penedès, la Conca de Barberà, la Garrotxa, les comarques del sud de Barcelona i les cotes més altes del Baix Llobregat i el Garraf.

El matí d'aquest dissabte s'ha llevat amb ratxes fortes a la zona del Pirineu i Prepirineu. S'han registrat fins a 86,4 km/h a Espot, a la cota 2.500 m; 79,2 a Portbou, i 72 a Font Rubí. I a la ciutat de Barcelona s'han registrat valors de vent superiors als 60 km/h a l'Observatori Fabra i a la Zona Universitària.

Pla bàsic d'emergència municipal a Barcelona

A causa de les incidències que s'han registrat a la ciutat de Barcelona a primera hora de la tarda, l'Ajuntament de la capital catalana ha activat l'alerta del pla bàsic d'emergència municipal per ventades i l'ha desactivat cap a les set de la tarda perquè el vent ja no bufava amb tanta força. De fet, de les 18 trucades que ha rebut el 112 des de la capital catalana no n'hi ha hagut cap de destacada.

Intensa nevada a la Vall d'Aran

A banda del vent, les nevades han afectat aquest dissabte bona part de la Vall d'Aran i han provocat algunes incidències. Segons el Servei Català de Trànsit, és obligatori l'ús de cadenes per circular per la C-28 al Port de la Bonaigua i la C-142b a Naut Aran per accedir al pla de Beret. A banda, a causa de la neu i el gel a la calçada la N-230 està tallada per a vehicles de tercera categoria des de Vilaller fins a Viella.

Segons l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, el perill d'allaus és marcat –un grau de 3 sobre una escala de 5– a tota la meitat nord del Pirineu occidental, sobretot a Aran i la franja nord de la Pallaresa; i també a l'extrem nord del Pirineu oriental, a la zona del Ter-Freser i Perafita-Puigpedrós. Per aquest motiu es recomana molta prudència avui en la pràctica d'esports a la muntanya.

stats