SALUT
Societat 18/01/2014

Catalunya vacunarà de la tos ferina les embarassades

És una iniciativa pionera a l'Estat que es pren després de detectar-se un rebrot de la malaltia

Lara Bonilla
3 min
EL TERCER TRIMESTRE  Salut recomana a les embarassades vacunar-se a partir de la setmana 27.

BarcelonaEn els últims anys s'ha observat un ressorgiment de la incidència de la tos ferina a Catalunya. Els casos més greus es produeixen en menors d'un any i, sobretot, en nadons menors de sis mesos. Per aquest motiu, Catalunya implantarà la vacuna contra la tos ferina en dones embarassades, seguint les recomanacions del Consell Assessor de Vacunacions i de vuit societats científiques. És una iniciativa pionera a l'Estat. La vacuna s'administrarà entre les 27 i les 36 setmanes de gestació amb l'objectiu que la mare creï anticossos i els transmeti al nadó a través de la placenta. "Així el nadó estarà protegit durant les primeres sis setmanes de vida, que és el període més perillós", explica Anna Goncé, responsable d'Infeccions Perinatals de l'Hospital Clínic, on s'ha fet una prova pilot.

El nadó s'haurà de tornar a vacunar -com ja es fa ara- als dos, quatre, sis i divuit mesos i sis anys. Vacunant la mare embarassada s'aconsegueix, però, protegir el nadó durant els primers dos mesos. El cost de vacunar les embarassades s'ha xifrat en 300.000 euros i es calcula que la taxa de cobertura serà del 50% de les embarassades. "Hem valorat l'efectivitat i que el cost sigui assequible", va dir el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, que va insistir que es tracta d'una vacuna innòcua. "Vam vacunar 700 dones durant la prova pilot al Clínic i no hi va haver cap reacció adversa", afegeix Goncé. Als Estats Units es recomana la vacunació de la tos ferina a les embarassades des del 2011 i a la Gran Bretanya des del 2012. Abans de tenir vacunes específiques, la tos ferina era una de les malalties infantils més freqüents. És una malaltia infecciosa i contagiosa -es propaga com una grip- produïda pel bacteri Bordetella pertussis i els símptomes són tos, febre i convulsions que es poden allargar durant setmanes.

Tretze morts des del 2008

Durant el 2011 és quan es va registrar un rebrot de la malaltia. El nombre de casos es va multiplicar per cinc. Si entre el 2007 i el 2010 s'havien registrat entre tres i quatre casos per cada 100.000 habitants, el 2011 en van ser 20,9 i l'any següent es va estabilitzar en 15,6 casos. En menors d'un any es van detectar el 2011 469 casos per cada 100.000 habitants. És en els lactants on es produeixen els casos més greus -entre el 50% i el 70% requereixen hospitalització- i pot provocar pneumònia en un 20% dels casos i convulsions i encefalopatia en els més greus. Des del 2008 s'han registrat 13 morts de tos ferina, dels quals nou van ser nadons de menys d'un any. En adults, la malaltia passa molts cops desapercebuda, ja que sol presentar símptomes lleus.

L'increment s'atribueix al fet que ara es diagnostica més i que la immunitat de la vacuna té una durada limitada. De fet, es redueix la immunitat entre quatre i dotze anys després de la vacunació. Fins ara, a les embarassades només se'ls recomanava vacunar-se de la grip.

Exitosa arrencada de la Marató de Donants

La Marató de Donants de Sang 2.0, la campanya de donació de sang més gran de la història de Catalunya, va sumar ahir més de 800 donacions. Barcelona és la ciutat que ha reunit més donacions, unes 552, especialment a la Fundació Antoni Tàpias, on va començar la marató. L'objectiu és recollir 5.000 donacions fins al 24 de gener, quan acaba la campanya, per recuperar les reserves de sang, que sempre baixen després de Nadal. Els ciutadans poden anar a donar sang als principals hospitals públics del país durant tota la campanya.

stats