Catalunya enllesteix el Certificat Covid per viatjar dins de la UE

El document no entrarà en funcionament a tot Europa fins a l'1 de juliol

Ara
2 min
Imatge de l'aspecte que podria tenir el certificat covid europeu.

BarcelonaCatalunya ja disposa del seu Certificat Covid per facilitar els desplaçaments dins la Unió Europea. Des d'aquest dimarts a la tarda és possible descarregar-se el document digital a la web de La Meva Salut. El certificat acredita si la persona ha estat vacunada contra el covid, si s'ha realitzat una prova amb un resultat negatiu o si ha passat prou temps des del diagnòstic per considerar que s'ha recuperat de la infecció.

De moment, la població catalana només pot descarregar dues de les opcions que, segons les autoritats sanitàries europees, han de fer més segurs els desplaçaments entre països: si la persona ha rebut les dues dosis de la vacuna i han passat almenys 14 dies des que es va completar la pauta (el certificat de vacunació) o si s'ha superat el covid (el certificat de recuperació), que indica que la persona ha passat la infecció els últims sis mesos i l'última PCR negativa és d'almenys els 11 dies anteriors. El certificat que acredita que la prova diagnòstica, tant una PCR com un test d'antígens, és negativa estarà disponible properament, afirmen fonts governamentals.

El Certificat Covid de la UE no entrarà en funcionament a tot el territori comunitari europeu fins a l'1 de juliol, ja que està pendent l’aprovació del seu reglament al Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) i la votació per saber com l'aplicaran els estats membres. Ara bé, la plataforma ja està operativa perquè els països que es vulguin avançar puguin posar en marxa el certificat abans de la data oficial. 

Totalment gratuït

"El departament de Salut ha efectuat tots els treballs tècnics, logístics i operatius per tal d'emetre aquest certificat abans fins i tot de la seva obligatorietat a tots els països de la Unió Europea", ha explicat la conselleria que lidera Josep Maria Argimon en un comunicat. En aquest sentit, continua la nota, les reunions entre responsables tècnics de Salut amb el ministeri de Sanitat són constants per "conèixer les novetats i les especificitats del projecte".

El desplegament d’aquesta eina està en aquests moments en fase de proves: s'està avaluant la seva capacitat i l'èxit. Progressivament, s’hi aniran afegint altres funcionalitats però durant els primers dies el certificat estarà accessible en versió digital i s'obtindrà a través de la web de La Meva Salut. Les setmanes vinents estarà també disponible en aplicacions mòbil i altres formats. Catalunya se suma així al País Valencià, l'Aragó, Navarra, Andalusia, Castella-la Manxa i Extremadura, que van llançar el seu certificat aquest dilluns, i països com Alemanya, Polònia, Grècia, Bulgària, la República Txeca, Croàcia i Dinamarca.

El certificat, que serà totalment gratuït, facilitarà els viatges entre països de l'àrea Schengen i inclourà informació personal del viatger relacionat amb el covid. Sense ell es podrà viatjar a altres països, però com fins ara serà necessari disposar d'algun dels tres documents. Tot i això, el govern espanyol adverteix que els viatgers que disposin del Certificat Covid de la UE passaran els controls més ràpidament. "Sense certificat digital l'entrada als països serà més lenta. Amb el certificat, l'entrada serà més àgil, i s'evitaran cues i controls addicionals", va resumir dilluns el secretari general de Salut Digital del ministeri de Sanitat, Alfredo González.

stats