Sis comunitats autònomes ja han posat en marxa el Certificat Covid de la UE

A Catalunya encara no està disponible però Salut ja treballa per implantar-lo

3 min
L'aspecte que tindrà el certificat digital de vacunació

MadridEl Certificat Covid de la UE ja és una realitat. Oficialment no entrarà en funcionament a tot el territori comunitari fins l'1 de juliol, però la plataforma ja està operativa perquè els estats membres que es vulguin avançar, puguin posar en marxa el certificat abans de la data oficial. A l'Estat el gestionaran les comunitats autònomes i algunes ja l'han posat en funcionament aquest dilluns: són el País Valencià, l'Aragó, Navarra, Andalusia, Castella-la Manxa i Extremadura. Serà obligatori que tots els estats membres i totes les comunitats autònomes l'emetin l'1 de juliol.

"Des d’avui Espanya comença a emetre el certificat digital europeu als ciutadans que ho sol·licitin. I Espanya reconeix els certificats digitals d’altres països de la Unió Europea que també els emeten", ha destacat el secretari general de Salut Digital del ministeri de Sanitat, Alfredo González. Hi ha set estats membres més que també l'han posat en marxa: Alemanya, Polònia, Grècia, Bulgària, la República Txeca, Croàcia i Dinamarca.

A Catalunya, la Generalitat no ha posat data per començar a emetre el certificat però fonts de Salut expliquen que "s'està treballant en la seva implantació" i properament se'n donarà informació. Les mateixes fonts subratllen que el certificat encara està pendent de l’aprovació del seu reglament per part del Parlament Europeu. Des del ministeri de Sanitat admeten que el text de la norma no serà definitiu fins que es voti a l'Eurocambra, però aquest fet, segons el govern espanyol, no impedeix que es pugui començar a emetre. A Catalunya, quan estigui en marxa, es vehicularà a través de La Meva Salut.

Viatjar amb el Certificat Covid

El certificat, que serà totalment gratuït, facilitarà els viatges entre països de l'àrea Schengen i inclourà informació personal del viatger relacionat amb el covid: o bé el certificat de vacunació –quan hagin passat almenys 14 dies que s'hagi completat la pauta–, o el certificat de recuperació –si s'ha passat la malaltia en els últims sis mesos i l'última PCR negativa és d'almenys els 11 dies anteriors– o una prova diagnòstica negativa, que pot ser tant una PCR com un test d'antígens.

Sense el certificat digital es podrà viatjar a altres països, però com fins ara serà necessari disposar d'algun dels tres documents. Tot i això, el govern espanyol adverteix que els viatgers que disposin del Certificat Covid UE passaran els controls més ràpidament. "Sense certificat digital l'entrada als països serà més lenta. Amb el certificat, l'entrada serà més àgil, i s'evitaran cues i controls addicionals", ha subratllat González.

Xifres de vacunació rècord

D'altra banda, la vacunació a Espanya marca rècords. El ministeri de Sanitat ha anunciat que aquest cap de setmana s'han posat en el conjunt de l'Estat més d'1,2 milions de dosis de vacunes. És la xifra més elevada des que va començar la vacunació. Ara mateix, més d’11 milions de persones ja estan immunitzades amb la pauta completa i més de 30 milions han rebut almenys una dosi. "Són dades molt importants. Ens acostem a l'objectiu del 70% de la població immunitzada durant l'estiu", ha subratllat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CAES), Fernando Simón, aquest dilluns.

Ara que l'estiu s'acosta, alguns governs autonòmics –com els d'Andalusia i Cantàbria– s'han mostrat oberts a vacunar els espanyols que passen les vacances en una altra comunitat si, per exemple, a una persona li toca la segona dosi quan està desplaçat. Però la qüestió genera controvèrsia, sobretot entre les comunitats com les Illes Balears, que reben una allau de visitants durant els mesos d'estiu. El govern balear tem no tenir prou dosis, atès que el repartiment de vacunes es fa tenint en compte la població que hi viu.

El director del CAES ha assegurat que li consta que "existeix la possibilitat" de vacunar-se en una comunitat autònoma diferent però també ha destacat que "tampoc passa res" si una segona dosi es posa uns dies després del que toca. "Les comunitats donen marge de flexibilitat per modificar la cita", ha subratllat. En qualsevol cas, la possibilitat de vacunar-se en una altra comunitat es debatrà a la reunió interterritorial de dimecres.

stats