Societat 17/05/2019

Cau el consum d'antibiòtics a l'Estat per primera vegada des del 2012

El pla estatal 2019-2021 vol potenciar la venda d'envasos de dosi mínima i evitar fàrmacs sobrants

Ara / Efe
2 min
Un farmacèutic dispensant medicaments, en una imatge d'arxiu.

El consum d'antibiòtics en humans ha caigut per primera vegada des del 2012: entre el 2016 i el 2017 l'ús del antimicrobians s'ha reduït en fins a un 7,2%. Segons la directora de l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS), María Jesús Lamas, aquest és el primer cop en vuit anys que el consum d'antibiòtics va a la baixa. Lamas ha assegurat aquest divendres durant la seva intervenció en el 26è Congrés Nacional de Medicina General i de Família que les grans xifres de consum que es van registrar el 2012 s'estan esmenant en els últims anys. Una fita que atribueix al pla estatal de resistència bacteriana, posat en marxa el 2014.

La directora de l'AEMPS ha avançat alguns detalls del nou pla 2019-2021 durant el congrés de medicina que se celebra a Santiago de Compostel·la aquesta setmana. Aquest pla planteja accentuar encara més l'ús d'antimicrobians, ja que Espanya supera la mitjana europea de consum d'aquests fàrmacs. De fet, els espanyols ja són el cinquè grup poblacional europeu que més en fa servir.

L'Eurobaròmetre revela que un de cada tres espanyols creu que els antibiòtics curen la grip i el 5% s'automediquen. Aquest nou pla estatal té com a finalitat posar fre a l'excessiu consum dels antibiòtics i, per això, inclou l'estratègia de la prescripció en diferit dels antibiòtics, és a dir, receptar als pacients i ajudar-los a entendre que només poden adquirir-los i fer-los servir si els símptomes s'agreugen en els següents dies. Només un de cada tres pacients necessita realment recórrer finalment al tractament antibiòtic prescrit.

En el pla 2019-2021 hi col·laboraran set ministeris –Sanitat, Agricultura, Economia, Educació, Interior, Defensa, Ciència i Transició Tecnològica– i més de 70 societats científiques, universitats i associacions professionals.

Una altra mesura que implementarà aquest nou pla és la creació de la xarxa de laboratoris per a la vigilància dels microorganismes resistents. La bioresistència és la capacitat dels microorganismes de resistir tractaments antibiòtics i es postula com una de les amenaces de la salut pública global del futur. Els microorganismes –no les persones ni els animals– es fan resistents als antibiòtics, i en aquests casos els fàrmacs que ajuden a tractar una gran varietat de malalties infeccioses poden deixar de tenir efecte. Cada any moren 700.000 persones al món a causa de la resistència bacteriana, 3.000 de les quals a l'estat espanyol (més que als accidents de trànsit).

A més, l'agència també impulsarà les guies terapèutiques antimicrobianes. També es revisaran els formats dels envasos dels antibiòtics, segons ha precisat Lamas, per tal d'actualitzar la durada del tractament segons les recomanacions actuals, així com establir mecanismes regulatoris per afavorir l'ús dels envasos de menor dosi i evitar acumular tractaments per incompliment de tractament.

stats