Societat 29/04/2019

L’OMS vaticina una crisi greu per la resistència als antibiòtics

Cada any causa prop de 700.000 morts

G.g.g.
2 min
Un metge mostra diversos blísters d’antibiòtics.

BarcelonaSi els estats no assoleixen urgentment un compromís ferm i comencen a regular l’ús adequat que s’ha de fer dels antibiòtics, la resistència als antimicrobians causarà 10 milions de morts anuals el 2050 i arrasarà l’economia mundial de manera semblant a la crisi financera del 2008. Amb aquest vaticini, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va fer una crida ahir als països de tot el món perquè vagin plegats i combatin la que consideren una de les amenaces de futur més greus per a la salut global: la tolerància als antibiòtics, que cada any causa prop de 700.000 morts.

L’òrgan de les Nacions Unides (ONU) va publicar ahir el primer informe amb cara i ulls que detalla com s’ha d’abordar la crisi de futur que comportarà, per a tota la població mundial, que els bacteris es facin resistents als fàrmacs. Si aquest escenari es confirmés, els humans sucumbirien a malalties comunes que fins ara tenien un tractament eficaç, com les infeccions urinàries, les respiratòries o les de transmissió sexual.

De l’informe també es desprèn que els efectes econòmics que resulten de la resistència als antibiòtics seran catastròfics si no s’hi posa remei com més aviat millor i que s’assemblarien als derivats de la crisi financera del 2008: la propagació dels microorganismes resistents als fàrmacs faria augmentar espectacularment la despesa en atenció sanitària i l’ús excessiu d’antibiòtics perjudicaria la producció sostenible dels aliments. El Banc Mundial estima que la tolerància als antimicrobians posarà en risc de pobresa extrema uns 24 milions de persones en la pròxima dècada.

Amb la col·laboració d’agències de salut internacionals i amb experts de tot el món, l’OMS va exigir a través de l’estudi una acció “immediata, coordinada i ambiciosa” a tots els països. “Aquest informe reflecteix la necessitat d’una resposta per esmenar la situació i protegir un segle de progressos en salut”, va assegurar la subsecretària general de l’ONU, Amina Mohammed. En aquest sentit, l’organització va recomanar als països prioritzar la creació de plans d’acció nacionals per establir regulacions i programes per a un bon ús dels antimicrobians tant en humans com en animals i plantes. L’organisme internacional també va instar els estats a invertir en recerca i desenvolupament de noves tecnologies per lluitar contra la resistència dels antibiòtics i eliminar “urgentment” l’ús d’antimicrobians en els cultius agrícoles.

Els eixos de l’informe, que va néixer de la primera reunió internacional sobre la resistència antimicrobiana celebrada per l’OMS mateix l’any 2016, són la salut dels humans, animals i plantes, l’alimentació, el comerç i la protecció del medi ambient. L’organització veu aquest fenomen com una de les grans barreres per a l’assoliment dels objectius de l’Agenda 2030 de l’ONU, per a la transformació del món en un lloc més sostenible. “Estem en un punt crític per protegir les medecines més essencials que tenim”, va resumir el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

stats