Societat 17/06/2014

Cau una organització que obtenia beneficis milionaris venent escombraries a preu de coure

La investigació, que es va iniciar en detectar moviments bancaris d'un grup dedicat a la ferralla per valor superior als 120 milions d'euros, ha culminat amb la detenció de quinze persones de Huelva, Sabadell i Barberà del Vallès

Acn
2 min

SabadellLa policia espanyola ha desarticulat una organització que obtenia beneficis milionaris venent escombraries a preu de coure. En concret, creaven cubs d'escombraries i plom que recobrien amb metall de baixa qualitat i finament una capa de fils de coure perquè semblés un bloc massís. Durant un any i mig, es van vendre setmanalment entre 80 i 120 tones de cubs d'escombraries i peces autèntiques, el que representava uns beneficis d'entre 192.000 i 320.000 euros al mes.

La investigació es va iniciar quan es van detectar moviments bancaris d'un grup dedicat a la ferralla per un valor superior als 120 milions d'euros. En l'estafa, hi participaven tres treballadors d'una empresa de fundació que actuaven en connivència amb la trama per donar el vistiplau a la qualitat, aliatge i pes dels cubs.

El 'modus operandi' consistia en crear cubs de 60x60x60 centímetres en una nau de processament de residus a la demarcació de Barcelona. Al seu interior, es compactava i premsava un relleu d'escombraries de terra, metall de baixa qualitat i plom. El nucli era recobert per un cub de zinc i posteriorment amb una fina capa de fils de coure. El producte tenia una aparença d'un paquet massís de coure, material molt més car que el formava el 90% del bloc. Posteriorment, els cubs s'introduïen sota autèntic coure en els remolcs dels camió que transportaven la mercaderia a Huelva per a la seva venda. Així, obtenien uns quantiosos beneficis, ja que el material de mala qualitat o inclús sorra es venia a preu de coure.

La investigació ha culminat amb la detenció de quinze persones, entre les quals s'hi troben el líder de la trama, quatre a Huelva i onze a Sabadell i Barberà de Vallès. A tots ells, se'ls atribueixen delictes contra la hisenda pública, estafa falsificació de documents, blanqueig de capitals i tinença il·lícita d'armes. A més, es van practicar tres registres domiciliaris, el primer en l'habitatge del principal investigat i els altres dos en seus d'empreses. Els agents han intervingut dues armes de foc, més un centenar de cartutxos, dues armes blanques, dues màquines de comptar diners, quatre ordinadors, tres extintors amb dispositiu d'ocultació de diners, onze plaques de matrícula i abundant documentació relacionada amb el cas.

stats