Successos

Cauen tres clans familiars de Balaguer que venien droga a altres traficants

Els Mossos detenen 29 persones i intervenen més de 80 quilos de marihuana, cocaïna i heroïna

ARA
2 min
Agents dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil durant un registre de l'operatiu a Lleida.

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil han donat per desarticulats tres clans familiars de Balaguer que es dedicaven a distribuir cocaïna, heroïna i marihuana a gran escala. Un operatiu conjunt dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil s'ha saldat amb més de 80 quilos de droga intervinguts i 29 detinguts, 23 dels quals ja han entrat a la presó. Els clans treballaven de manera independent, però es compraven droga entre ells i en algunes ocasions cooperaven per fer-la arribar als clients. Des de Balaguer les organitzacions abastien altres traficants de la demarcació de Lleida i de països del nord d'Europa. El valor de la droga comissada al mercat il·lícit ascendiria a 816.056 euros. També s'han intervingut 314.010 euros.

El tràfic, principalment de cocaïna, el duien a terme a tots els nivells: adquisició a grans proveïdors, venda de quantitats importants per quilos a altres traficants, distribució local a Lleida a través de petits traficants i venda al detall, a banda d’emmagatzematge i manipulació de la substància a partir de tallar-la per extreure’n més rendiment.

Un dels moments dels escorcolls de l'operatiu.

Cooperació entre els grups

Malgrat que els tres clans operaven des del municipi i tenien el mateix àmbit de distribució, la relació entre ells era de cooperació. D’aquesta manera, quan els líders del clan principal eren a la presó, els encarregats de dirigir l'organització eren els d’un altre clan. Si en el marc de les restriccions de mobilitat provocades per la pandèmia un dels grups patia per abastir-se, els que havien trobat vies alternatives els hi proporcionaven. Per tant, era habitual que entre ells es compressin droga.

La policia destaca l'alt grau d'especialització de les organitzacions desmantellades, que utilitzaven sofisticats amagatalls per transportar grans quantitats de droga, i enviaven la marihuana envasada al buit al nord d'Europa. Pel que fa a la compra de la droga, gran part de la que adquiria un dels clans provenia de la zona d’Almeria, on la Guàrdia Civil també va fer entrades, escorcolls i dues detencions.

Distribució a gran escala

La investigació va començar a finals del 2019, quan els dos cossos policials vigilaven els clans per separat. En un primer moment els Mossos d’Esquadra van intervenir prop de 100 grams de cocaïna d’una puresa superior al 85%. Això va fer treballar els investigadors amb la hipòtesi que aquest grup distribuïa la droga a gran escala. A banda, la Guàrdia Civil ja investigava una persona implicada en una operació anterior. Més endavant, els agents van establir les jerarquies pel que fa al tràfic principalment de cocaïna, tot i que també d’haixix i marihuana, que tenien l'epicentre a Balaguer.

A finals de maig els cossos policials van fer 18 entrades i escorcolls, quinze a Balaguer i tres a Lleida, en què van participar més de 200 efectius policials. Es van detenir 18 persones, 13 de les quals van entrar a la presó. S’hi van intervenir diverses quantitats de cocaïna, heroïna i marihuana, a més de substàncies per adulterar la droga, balances de precisió i una important quantitat de diners en efectiu. Tant abans com després d'aquests dispositius es van realitzar diverses actuacions policials en diferents zones de l'Estat.

stats