Societat 20/04/2016

L'aigua Eden es va contaminar a causa dels envasos reciclables o en la línia de producció, segons el govern andorrà

L'origen del brot és víric però la normativa europea només obliga la planta d'Arinsal a fer analítiques per detectar bacteris

Ana
2 min
Planta d'envasament de l'empresa Aigua del Pirineu / M.T.

Andorra la VellaEl ministre portaveu del govern andorrà, Jordi Cinca, ha assegurat aquest dimecres en roda de premsa que la font de contaminació que ha causat el brot de gastroenteritis a Catalunya es troba o bé en els envasos reutilitzables o bé en la línia de producció de la planta d'Arinsal que envasava les garrafes de l'empresa Eden. Així, ha reiterat que "hi ha una altíssima improbabilitat que el problema provingui de la font".

Cinca també ha assegurat ni en les analítiques diàries que feia l'empresa ni en els controls periòdics fets pel govern andorrà s'havien detectat problemes. Així i tot, ha remarcat que l'origen del brot és víric i que la normativa europea només obliga a fer analítiques per detectar bacteris, però no virus. El ministre ha matisat que s'ha intervingut tota la producció de l'empresa envasada des del passat 29 de març i que s'ha clausurat la línia de la producció de les garrafes destinades a Eden. De totes maneres, si la planta decideix continuar produint en els altres formats ho pot fer, però no els podrà comercialitzar fins que es resolgui l'afer.

L'última inspecció va ser el 29 de març

Cinca ha detallat que l'empresa és l'encarregada de fer analítiques diàries per al seu autocontrol, i que el govern andorrà fa inspeccions periòdiques, la darrera de les quals va tenir lloc el 29 de març. I tant el ministre com el director de Salut andorrà, Josep Casals, han assegurat que cap de les analítiques dutes a terme fins que va detectar-se el brot van mostrar cap incidència. Amb tot, es dóna la circumstància que la línia de producció que proveïa l'aigua a Eden és de nova creació –va començar a operar a principis del mes d'abril– i, per tant, no havia passat el darrer control oficial, més enllà de la inspecció tècnica quan es va comunicar la seva obertura.

Des del govern andorrà també s'ha tornat a assegurar que no hi ha res que els faci sospitar que les ampolles d'aigua d'Arinsal que estan a la venda pateixin cap indici de contaminació, ja que han superat totes les analítiques i els processos establerts, i no s'ha produït cap cas de gastroenteritis significatiu al país. A més, Cinca també ha destacat que a diferència de la resta de producció de l'empresa, que es fa amb ampolles d'un sol ús, les garrafes distribuïdes per l'empresa espanyola utilitzen envasos reciclats. Aquest fet fa que la planta hagi d'aplicar uns processos d'higienització "més severs".

Finalment, el ministre ha reconegut que el govern andorrà està preocupat per l'afer, i ha desitjat que "tant de bo finalment el brot no tingui a veure amb la planta, o com a mínim només afecti uns lots molt concrets".

stats