Societat 30/08/2017

CCOO presentarà un recurs judicial contra l'Estat per "vulnerar" el dret de vaga de la plantilla d'Eulen

El secretari general del sindicat a Catalunya, Javier Pacheco, vol combinar mobilitzacions i negociacions de cara a la tardor per incrementar els salaris dels convenis

Acn
3 min
Efectius de la Guàrdia Civil treballen aquest dilluns en els controls de seguretat de l'aeroport del Prat

BarcelonaEl secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, ha anunciat aquest dimecres que el sindicat està preparant un recurs judicial contra el govern espanyol per "vulnerar" el dret de vaga dels treballadors d'Eulen.

En una entrevista a l'ACN, Pacheco ha criticat la "desproporció autoritària" de l'Estat en la gestió de la vaga de la plantilla d'Eulen a l'aeroport Barcelona-El Prat, que va comportar la "quasi militarització" del servei de seguretat a través de la Guàrdia Civil. "Una mesura desproporcionada i autoritària no pot acabar amb el dret dels treballadors de fer vaga i negociar. A més, això també crea un precedent per a la resta de professionals de l'aeroport del Prat", ha sentenciat el líder de CCOO de Catalunya.

El secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, al seu despatx

"El conflicte d'Eulen pot convertir-se en un despropòsit, amb la vulneració del dret de vaga, la magnificació del conflicte per la gestió que se n'ha fet aquest estiu i, finalment, la decisió d'optar per un laude", ha afegit Pacheco. Segons el líder sindical, els treballadors d'Eulen estan vivint la situació "com un conflicte estrictament laboral: volen fer vaga per millorar les seves condicions de treball. Ara estan intentant preservar els seus drets i els drets dels treballadors acomiadats i sancionats per exercir la vaga".

Per contra, Pacheco considera que, arran de la intervenció del govern espanyol, "el conflicte s'ha polititzat. Hauríem de tornar a la normalitat, perquè aquest conflicte no ha posat mai en perill la seguretat de les persones ni ha pertorbat el dret dels ciutadans que utilitzaven l'aeroport del Prat". Segons el líder de CCOO de Catalunya "el govern espanyol hauria de tornar a optar per una solució negociada".

Mobilització i negociació de cara a la tardor per incrementar els salaris

De cara al nou curs i davant el bloqueig de l'AENC (Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva), Pacheco ha afirmat que el sindicat té "un objectiu clar, que és acabar amb la precarietat. I per això cal dignificar les condicions de treball". L'estratègia es basarà a "incrementar la capacitat de negociació dels treballadors per desbloquejar els convenis col·lectius que encara tenim pendents", amb increments salarials que garanteixin el poder adquisitiu dels treballadors i per sobre del que s'està pactant actualment.

Sobre l'estratègia sindical a partir de la tardor, Pacheco ha indicat: "Estem preparant el gruix de la negociació col·lectiva de cara al 2018. Volem acumular forces amb la mobilització aquesta tardor per garantir que els excedents empresarials tornin a recaure en els treballadors. Reforçarem el binomi negociació-mobilització. La gent vol mobilitzar-se: la conflictivitat s'està incrementant perquè la recuperació econòmica no arriba a la gent. És de justícia, perquè no podem normalitzar l'odiosa precarietat laboral, però també per eficàcia econòmica, ja que l'increment salarial és un estímul del consum".

Nous col·lectius precaris

El líder de CCOO s'ha referit també als conflictes laborals que arrosseguen nous col·lectius professionals, com els 'riders' d'empreses de missatgeria o les 'kellys', cambreres de pis que ara operen en molts casos a través d'empreses multiserveis. "El repte del sindicalisme actual és donar utilitat a un teixit productiu fragmentat, on proliferen nous col·lectius de treballadors que operen amb poca empara legal i poca organització col·lectiva", ha sentenciat el secretari general de CCOO de Catalunya.

"Els sindicats hem d'ajudar aquests col·lectius a desenvolupar estratègies i solucions reals als seus problemes, perquè la solució no pot ser corporativa, sinó sectorial. Calen convenis per al transport de paqueteria, no per als 'riders'. Calen convenis per a l'hostaleria, no per a cambreres de pis com les 'kellys'. Calen solucions de classe a través de la negociació col·lectiva, que són les que mantenen la solidaritat i la fraternitat entre la gent", defensa Pacheco.

stats