Societat 29/10/2020

El cementiri de Montjuïc de Barcelona obre un espai de dol gestacional i neonatal

La ciutat vol fer un "reconeixement social" a un tema que encara es considera tabú

Ara
2 min
El cementiri de Montjuïc de Barcelona obre un espai de dol gestacional i neonatal

Barcelona"Fins i tot el més petit dels peus té el poder de deixar petjades eternes en aquest món". És la inscripció que senyalitza el nou espai col·lectiu per al dol gestacional i neonatal instal·lat al cementiri de Montjuïc, a Barcelona. Es tracta d'una zona pensada perquè les famílies puguin enterrar sense cap cost els fills que han mort durant la gestació o després del part i contribuir al dol. Aquesta habilitació l'ha anunciat el president de Cementiris i regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de Barcelona, Eloi Badia, en una roda de premsa en la qual ha destacat que és un "reconeixement social" a un tema que es considera tabú.

La iniciativa l'han impulsat conjuntament Cementiris de Barcelona, l'entitat Petits amb Llum i el CatSalut, mitjançant l'Hospital de la Vall d'Hebron, i vol contribuir a la visibilització del dol gestacional i neonatal i acompanyar les famílies que han patit aquesta pèrdua.

Els fèretres se situaran a l'interior dels nínxols, on estaran sempre, i estaran identificats amb una làpida especialment dissenyada amb unes estrelles que representen la presència permanent dels nadons. La zona està delimitada amb unes columnes amb estrelles i senyalitzada.

Cementiris de Barcelona ofereix també la possibilitat de realitzar un acte col·lectiu d’homenatge i comiat cada any, a l’abril. Aquest acte es farà de manera conjunta amb l’entitat Petits amb Llum, una associació sense ànim de lucre que acompanya les famílies que han partit una pèrdua gestacional o neonatal.

Les famílies que ho vulguin també poden optar per fer un enterrament individual en sepultura familiar o incineració, amb possibilitat que els costos els assumeixi l’assegurança de decés si se’n té.

Finalment, s'ha treballat amb l'Hospital de la Vall d'Hebron la reformulació de la informació que es dona a les famílies que han patit una pèrdua gestacional o neonatal amb la voluntat que sigui transparent en un moment tan dur. L'objectiu és que la informació arribi de manera clara i amb tota la cura i acompanyament que requereix un moment així. La iniciativa s'ha fet extensiva a la resta de centres hospitalaris de la ciutat.

stats