Societat 18/02/2015

Centenars de persones assisteixen a l'enterrament del jove jueu assassinat a Copenhaguen

La cerimònia ha comptat amb la presència de a primera ministra danesa, Helle Thorning-Schmidt, així com d'altres membres del govern danès i figures polítiques com Lars Løkke Rasmussen, líder de la primera força de l'oposició

Efe
2 min
La primera ministra danesa, Helle Thorning-Schmidt, emocionada a l'enterrament del jove jueu assassinat el cap de setmana / EFE

CopenhaguenCentenars de persones, inclosa la primera ministra danesa, Helle Thorning-Schmidt, han acudit aquest dimecres a l'enterrament de Dan Uzan, el jove jueu assassinat al costat de la sinagoga de Copenhaguen en els atemptats del passat cap de setmana.

Desenes d'agents armats custodiaven l'exterior i l'interior del cementiri jueu a la zona sud de la capital danesa, en la petita capella del qual no hi havia lloc suficient per a tots els assistents. Per aquest motiu alguns han hagut de seguir la cerimònia des de fora.

A més de Thorning-Schmidt, hi han assistit altres membres del govern danès i figures polítiques com Lars Løkke Rasmussen, líder del Partit Liberal, la primera força de l'oposició. "Tota Dinamarca està de dol, tots els jueus del món ho estan", ha dit el president de la Societat Jueva de Dinamarca, Dan Rosenberg Asmussen, en una cerimònia privada a la qual no es s'ha permès l'accés als mitjans, encara que sí que ha estat difós el senyal de so en directe per la televisió danesa.

Tant Asmussen com els rabins que han intervingut han elogiat la figura d'Uzan, de 37 anys i que custodiava, desarmat, l'entrada a la sinagoga, darrere de la qual en el moment de l'atac es celebrava un esdeveniment de "bar mitzvá" (equivalent a la comunió en el catolicisme) amb unes 80 persones.

Omar Abdel Hamid El Hussein, un jove de 22 nascut a Dinamarca i d'origen palestí, va obrir foc dissabte contra un centre cultural en el qual se celebrava un debat al qual assistia l'artista suec Lars Vilks, amenaçat per islamistes: en el tiroteig va morir un cineasta danès de 55 anys i tres agents van ser ferits.

Hores després, va matar d'un tret a Uzan i va ferir dos policies que feien guàrdia davant de la sinagoga. El Hussein va ser abatut quatre hores més tard per la policia prop de l'estació de Nørrebro, al nord de la ciutat.

La tomba on ha estat enterrat Uzan està situada al costat del monument als jueus danesos que van ser enviats al camp de concentració de Theresienstadt, instal·lat pels nazis a l'antiga Txecoslovàquia durant la II Guerra Mundial.

stats