Internacional 14/02/2015

Un mort i tres ferits en l'atac a trets a un acte solidari amb 'Charlie Hebdo' a Copenhaguen

L'ambaixador francès a Dinamarca i el ninotaire suec Lars Vilks eren a la sala però han resultat il·lesos. L'edifici estava protegit i els atacants no hi han pogut entrar. La policia els busca i la intel·ligència danesa ho considera un atac terrorista

Ara
2 min
La policia danesa ha posat en marxa un dispositiu per buscar els autors de l'atac / EFE

BarcelonaUn home de 40 anys ha mort i tres policies han resultat ferits en un atac amb armes automàtiques a Copenhaguen en un debat amb el títol "Art, blasfèmia i llibertat d'expressió" –un acte solidari amb 'Charlie Hebdo'– en què participaven el dibuixant suec Lars Vilks i l'ambaixador francès al país, que han resultat il·lesos. La BBC ha aconseguit l'audio del moment del tiroteig.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Tot indica que l'atac s'havia planejat i les circumstàncies al voltant del tiroteig apunten que ha estat un atemptat terrorista", han assegurat els serveis d'intel·ligència danesos (PET) en un comunicat. S'ha establert un dispositiu per capturar els autors de l'atac: dos homes que han fugit en cotxe després que un, amb la cara tapada, intentés entrar disparant a la sala on es feia el debat, segons la policia danesa. L'atacant només ha pogut accedir al vestíbul i no ha arribat a la sala on es feia l'acte, que estava protegida amb un detector de metalls. L'home mort estava fora de la sala.

Els agents que protegien l'acte han respost els trets i l'encaputxat ha fugit amb un còmplice.La policia danesa n'ha difós una fotografia a Twitter.

El cotxe l'han trobat a uns tres quilòmetres del lloc on es feia l'acte, però no hi havia els atacants ni les armes. La policia busca un home d'entre 25 i 30 anys de "faccions àrabs" que duia tapada la part inferior de la cara amb un mocador.

Es considera que es tractava d'un intent d'assassinat de Vilks, amenaçat des del 2007 per les seves caricatures de Mahoma en què el profeta apareixia en la forma de gos. Els tres policies ferits són agents dels serveis d'intel·ligència i protegien Vilsk, que s'ha refugiat a la cambra frigorífica de l'establiment. Un tribunal suec va condemnar el 2010 a dos i tres anys de presó dos germans que van incendiar la casa de Vilks. L'home mort, d'uns 40 anys, és un civil.

L'ambaixador francès a Dinamarca, François Zimeray, ha dit a Twitter que es troba bé. Zimeray ha declarat a AFP que "ens han disparat des de fora, com a 'Charlie Hebdo', però no han pogut entrar".

Una activista de Femmen, Inna Schevchenko, explica al seu compte de Twitter que estava present a la sala i que s'han amagat en sentir els trets.

El primer ministre francès, Manuel Valls, ha mostrat a Twitter la solidaritat amb els danesos i ha anunciat que el ministre de l'Interior, Bernard Cazeneuve, viatjarà a la capital danesa.

stats