Sanitat
Societat 12/02/2023

Centenars de milers de persones es manifesten a Madrid contra la gestió sanitària d'Ayuso

És la segona protesta multitudinària en tres mesos i amenaça amb ser el principal tema de la campanya electoral a la capital espanyola

2 min
Manifestació en defensa de la sanitat pública, a la plaça de Cibeles de Madrid

MadridL'esquerra madrilenya ja té la seva carta per fer campanya contra Isabel Díaz Ayuso, disposada a posar-se el sector de la sanitat pública en contra malgrat haver-hi eleccions el 28 de maig. Aquest diumenge els carrers del centre de la capital espanyola s'han tornat a omplir amb 250.000 persones, segons la delegació del govern espanyol, o un milió, segons els organitzadors, en una manifestació contra el "desmantellament" de l'atenció primària que els impulsors creuen que està perpetrant el govern de la Comunitat de Madrid. A més, la marxa també es convocava en suport als metges de família i pediatres en vaga des de finals de desembre.

El 13 de novembre va haver-hi una altra mobilització en defensa de la sanitat pública i amb Ayuso en la diana. El pla de reobertura de les urgències extrahospitalàries la tardor passada, sense personal suficient, ha estat el causant d'una espiral d'indignació de sindicats i col·lectius sanitaris contra l'executiu autonòmic del PP. A més, Ayuso ha fet algunes declaracions desafortunades contra els professionals, i les negociacions amb els vaguistes no funcionen. "[Els últims tres mesos] el deteriorament ha crescut de manera exponencial", diu el manifest que s'ha llegit a la plaça Cibeles, on confluïen quatre columnes que sortien de Nuevos Ministerios (nord), plaça Legazpi (sud), plaça Espanya (oest) i l'hospital Princesa (est). Els manifestants també han reivindicat un 25% de pressupost de sanitat per a l'atenció primària, la derogació de lleis que permeten privatitzacions, l'augment de plantilles als centres de salut i a les urgències, així com contractes "dignes i estables" als hospitals que evitin l'èxode de professionals fora de Madrid.

A més dels xiulets i el color blanc propi del món sanitari, l'atrezzo de la marxa han estat cartells d'"Ayuso dimissió" i hi ha hagut càntics diversos contra la presidenta madrilenya. "Recordeu-vos-en abans de votar", deien alguns lemes, l'endemà que la líder del PP madrileny encengués les xarxes amb una piulada en què responia a la vídua del cineasta Carlos Saura –mort divendres–, que a la gala dels Goya va agrair el tracte dels professionals que van cuidar el seu marit. El perfil institucional de la Comunitat de Madrid va subratllar a través de Twitter que l'hospital de Villalba és de gestió público-privada.

L'aroma de precampanya és ben viva i així ho ha demostrat la presència de representants de les formacions d'esquerres a la protesta, de Podem i Més Madrid, però també les paraules del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un acte a Màlaga. "Davant el model del PP que es curi qui pugui amb privatitzacions i retallades, el PSOE defensa una sanitat pública, gratuïta i universal", ha proclamat el cap de l'executiu de l'Estat. La distància entre el model d'Ayuso i el que reclamen els sanitaris indica que el xoc s'allargarà fins a les eleccions. De moment, els col·lectius impulsors de la manifestació preparen una consulta popular entre el 20 i el 27 de març perquè els madrilenys votin si volen més finançament a la sanitat pública.

stats