Societat 20/06/2015

Ada Colau participa en la concentració per demanar el tancament del CIE

Centenars de persones protesten a les portes del Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca

Pau Riera / Elisabet Escriche
2 min
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb Gerardo Pisarello i Laia Ortiz

BarcelonaUnes 1.500 persones han participar aquest dissabte a la tarda en la concentració de protesta per demanar el tancament definitiu del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona. Centenars de persones s'han mobilitzat davant del centre i han començat a desplegar pancartes on es podia llegir:"Papers per a tots" o "Tancarem els CIE". Els manifestants han cridat consignes com "cap persona és il·legal".

Coincidint amb la celebració del Dia Mundial dels Refugiats, les diferents associacions que hi ha darrere de la plataforma Tancarem el CIE -com SOS Racisme i Migra Studium- han volgut recordar que, malgrat algunes resolucions judicials que intenten dignificar la vida dins aquests centres d’internament d’estrangers, és una aberració legal que encara existeixin.

La concentració, una de les més nombroses que s'ha fet en el darrer any, ha tingut un ambient festiu. Primer s'han fet diverses actuacions musicals i, després, els parlaments de les diferents entitats d'immigrants per demanar el tancament de l'espai. L'objectiu de la mobilització, segons ha explicat una de les portaveus de tancarem el CIE, Alba Cuevas, és "pressionar al Parlament de Catalunya" perquè clausuri el centre. "Estem convençuts que els grups parlamentaris estaran a l'alçada i aprovaran la resolució per tancar el CIE", ha dit Cuevas. El 2 de juliol el cambra catalana debatrà si el tanca o no. Els partits que segur que hi votaran a favor són ERC, ICV-EUiA i la CUP, però CiU i el PSC encara no han decidit el sentit del seu vot, que serà decisiu per a la moció.

En la concentració també han explicat el seu testimoni persones que han estat internades al CIE. Dos d'ells han relatat que van agafar tuberculosi i que van passar diversos dies abans de ser atesos per un metge. L'acte s'ha fet sota un fort desplegament dels Mossos d'Esquadra per evitar incidents.

La concentració l'ha tancat, de nou, la plataforma tancarem el CIE. Una altra de les seves portaveus, Mercè Duch, ha denunciat que el centre porta "una motxilla de morts" i ha exigit als grups parlamentaris que encara no s'han posicionat que ho facin.

Suport de l'Ajuntament amb Ada Colau al capdavant

Per primer cop l’Ajuntament de Barcelona s'ha posat al costat dels manifestants que demanen el tancament del centre. L'alcaldessa Ada Colau que ha assistit a la concentració ha denunciat que els CIE vulneren els drets humans. "Treballarem des del Govern perquè Barcelona sigui una ciutat lliure de CIE", ha deixat clar. De fet, ella i altres regidors de Barcelona en Comú han penjat fotos a les xarxes els últims dies en què donen suport a la mobilització.

També s’hi han adherit membres des d’altres partits polítics, com la CUP -Quim Arrufat i Maria José Lecha- o ERC -Alfred Bosch, Anna Simó i Oriol Amorós-, entre d’altres.

stats