Societat 11/05/2018

La central nuclear Vandellòs II estarà inactiva fins a mitjan juliol

La instal·lació encadenarà l'aturada per una fuita d'aigua el 2 de març amb una de programada

Efe
2 min
La central nuclear de Vandellòs II.

BarcelonaLa central Vandellòs II, al Baix Camp, estarà inactiva fins a mitjan juliol perquè s'encadenarà l'aturada no programada que va començar el 2 de març per pèrdues d'aigua –un incident que investiga la fiscalia– amb l'aturada per a la recàrrega de combustible, que comença aquest dissabte 12 de maig.

L'aturada programada sol durar entre 39 i 51 dies, però aquesta vegada s'allargarà fins a mitjan juliol, segons preveu l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), que gestiona la central. Així, Vandellòs II acumularà més de quatre mesos d'inactivitat des que el 2 de març es va aturar per trobar, mitjançant robots, la fuita d'aigua que registrava des de mitjan febrer. "Aquesta mesura ha estat presa per descartar que sigui una fuita en la barrera de pressió (conjunt de tots els components sotmesos a la pressió del reactor i que formen part del seu sistema de refrigeració o que hi estan connectats)", va informar llavors l'ANAV.

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va classificar l'incident en el nivell 0 de l'escala internacional de successos notificables (INES), que consta de set nivells, encara que finalment es va comprovar que la fuita sí que estava en la barrera de pressió.

Per això l'associació tarragonina Societat Humana ha denunciat el cas a la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona, que ha iniciat diligències d'investigació. La denúncia, a la qual ha tingut accés Efe, adjunta una carta de l'Associació Professional de Tècnics en Seguretat Nuclear i Protecció Radiològica (Astecsn) en què es qüestiona el temps que va trigar a aturar-se la planta.

Pendent de renovació el 2020

Aquests tècnics indiquen que, en cas de fuita no identificada d'aigua, Vandellòs pot seguir funcionant si no se superen els 227 litres per hora, però que si es produeix en la barrera de pressió això no es permet pel "risc que el defecte que l'origina segueixi progressant i acabi en un trencament catastròfic". Vandellòs, segons fonts de la central, va registrar una pèrdua de 6 litres, unes trenta vegades menys del que marquen els seus protocols de seguretat.

No obstant això, l'advocat Oscar Cabrero, que firma la denúncia de Societat Humana, remarca: "Les mateixes especificacions tècniques de la nuclear marquen que la fuita ha de ser terminantment 0, i tenim dret a saber què ha passat". Cabrero relaciona l'incident amb el "procés d'envelliment de Vandellòs" –encara que ni ANAV ni el CSN ho confirmen–, que té pendent la renovació de la llicència per a l'any 2020.

La vàlvula ja està reparada, però la central segueix aturada, pendent d'un recanvi de la instrumentació, que es fabrica fora d'Espanya, i també per la proximitat de l'aturada programada que es realitza cada 18 mesos per recarregar combustible.

ANAV aprofitarà aquesta 22a aturada programada per supervisar la línia de drenatge dels generadors de vapor i dur a terme una inspecció a les soldadures similars. Entre les més d'11.000 operacions previstes, també consta la substitució de tres vàlvules de seguretat del pressionador i l'estator del generador principal, de grans dimensions.

EL CSN espera que el gestor de la planta acabi la seva anàlisi de la fuita d'aigua i la compararà amb les inspeccions que va fer el 12 i 14 de març passat. En va informar el president del màxim organisme regulador, Fernando Martí, en una compareixença al Congrés l'11 d'abril, enmig de crítiques d'opacitat i permissivitat de diversos diputats.

stats