Societat 11/06/2019

El centre d'atenció immediata per als 'menes' s'obrirà fora de Barcelona

El Govern treballa per obrir una segona instal·lació d'aquest tipus a la capital catalana

Acn
2 min
Els mòduls del carrer Consell de Cent, ja sense els joves, aquest diumenge

BarcelonaEl centre d'atenció immediata (CAI) per a menors estrangers no acompanyats –'menes'– no s'obrirà a la Zona Franca de Barcelona, al barri de la Marina, com estava previst inicialment, sinó que es posarà en marxa fora de Barcelona, segons ha confirmat el departament de Treball, Afers Socials i Famílies. La mateixa font indica que aquest indret "continua sent una zona idònia" per ubicar-hi el centre, però que "problemes administratius i jurídics" han provocat que no sigui viable construir-lo "en el termini de temps necessari". Tanmateix, no es descarta ubicar-ne un altre en aquest punt "a mitjà-llarg termini".

Des del departament subratllen la "necessitat urgent" d'obrir el CAI "en les pròximes setmanes" per l'arribada "previsible" de 'menes' durant l'estiu. Per això s'ha decidit ubicar-lo en un altre espai, de manera que no calgui "construir-lo de zero". El que es farà és una "posada a punt" d'un equipament ja existent ubicat fora de Barcelona. A part de l'obertura d'aquest "espai provisional d'urgència", el Govern treballa en la creació d'un segon CAI que estaria ubicat a la ciutat de Barcelona i que està previst que entri en funcionament en els pròxims mesos. En aquest sentit, no es descarta que aquesta segona instal·lació a la capital catalana finalment es pugui situar a la ubicació inicial, al barri de la Marina - Zona Franca.

El CAI vol ser un servei pioner, no residencial, concebut per oferir una atenció immediata des de la intervenció social i educativa als menors que emigren sols. Pretén oferir al jove un primer contacte amb un equip que permeti a l'administració orientar l'atenció necessària des d'una perspectiva educativa. Els Mossos també hi faran el procés d'identificació obligatori que fins ara es duia a terme a les comissaries. Un cop superats els tràmits, els joves seran derivats al recurs on la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) els assigni una plaça. L'estada màxima al CAI hauria de ser de 24 hores.

stats