RELIGIÓ
Societat 16/09/2012

La cienciologia: un dogma polèmic

La pel·lícula The Master i el divorci de Tom Cruise han situat la cienciologia un altre cop en el centre de l'actualitat. Aquesta religió segons alguns i secta segons d'altres ha estat polèmica des dels seus inicis.

Núria Ferragutcasas
2 min
EL SUPORT DE LES ESTRELLES  L'actor Tom Cruise durant la seva intervenció en la inauguració de la seu de la cienciologia al centre de Madrid l'any 2004.

WASHINGTON"No et faràs ric escrivint ciència-ficció. Si vols fer-te ric, inicia una religió". Això solia dir l'escriptor de ciència-ficció Ron L. Hubbard a finals de la dècada dels 40. Anys més tard, ell mateix va seguir el seu propi consell i va fundar la cienciologia. Des dels seus inicis, aquest nou dogma ha estat rodejat per la polèmica i sotmès a un intens escrutini pels mitjans de comunicació, que han revelat alguns dels seus secrets. La cienciologia és reconeguda com a religió en alguns països com els Estats Units, Austràlia i, des del 2008, Espanya, però considerada una secta en d'altres. A Alemanya i Bèlgica, per exemple, es titlla d'estafa i a França és vista com una organització criminal.

Durant anys, Ron Hubbard -nascut a Tilden, Nebraska, el 1911- es va dedicar a escriure històries de ciència-ficció, però a poc a poc es va endinsar en el món de les tècniques d'autoajuda. El 1950 va publicar el llibre Dianetics (Dianètica), que es va convertir en un èxit de vendes i va establir els fonaments de la seva nova religió. La cienciologia creu que l'ésser humà és immortal i l'anomena thetan . A més, considera que les persones tenen una ment reactiva que respon als traumes de la vida ennuvolant la ment analítica amb engrams i, per tant, privant d'una experimentació de la realitat. Per això, segons aquesta religió, cal una rehabilitació de vuit fases del tethan a través de la lectura dels llibres de Hubbard i d'un procés anomenat auditació. El procés involucra un aparell anomenat e-meter , que, segons afirmen els cienciòlegs, mesura el flux elèctric del cos mentre un auditor fa preguntes per revelar les fonts del trauma.

Els mètodes de la cienciologia han sigut criticats per la comunitat mèdica, ja que la religió es mostra en contra d'alguns medicaments i del tractament psiquiàtric. D'altra banda, la justícia nord-americana va dictaminar que el dispositiu e-meter no serveix per fer un diagnòstic mèdic ni per tractar o prevenir cap malaltia.

La religió de Hollywood

La cienciologia va buscar des del principi el suport de les celebritats per aconseguir prestigi. Tom Cruise i John Travolta són les cares més famoses de la religió però no són les úniques. Durant anys, un dels seus lligams amb Hollywood va ser Milton Katseles, professor d'interpretació -va morir el 2008 i va fer classes a actors com George Clooney-, que intentava reclutar nous seguidors. En els últims anys, la cienciologia ha perdut adeptes, tot i que ells asseguren que tenen 10.000 esglésies en 167 països i aglutinen 15 milions de seguidors. Tot i així, alguns estudis acadèmics i sondejos contradiuen aquesta xifra i les seves estimacions no arriben als 200.000 seguidors. L'última enquesta d'identificació religiosa dels EUA revela que el 2008 uns 25.000 nord-americans es consideraven cienciòlegs, 30.000 menys que el 2001.

stats