Societat 04/09/2019

Un de cada cinc alumnes diu que ha sigut víctima d'assetjament escolar

Els casos de trastorns alimentaris van superar els de 'bullying' durant l'últim curs escolar

Ara
2 min
Un grup d’alumnes de l’Escola Virolai de Barcelona fan servir l’apli 
 B-Resol per combatre l’assetjament escolar.

BarcelonaUn de cada cinc alumnes afirma que ha patit assetjament escolar en algun moment de la seva etapa educativa. Segons les dades del primer baròmetre B-Resol, a partir de 2.224 enquestes en 16 centres educatius, un 17% afirmen que han patit 'bullying' i un 2,4% 'ciberbullying'. Les dades també són força alarmants quan es pregunta sobre l'últim curs escolar: un 6,1% dels alumnes d'ESO i batxillerat han sigut víctimes d'assetjament a l'escola. Les xifres són molt semblants a les que fa només uns mesos va donar la Fundació Barça.

Aquests nous resultats s'han recollit a partir dels centres que disposen de l'eina tecnològica B-Resol, una apli per a telèfons mòbils que permet denunciar de manera anònima conflictes en centres educatius. El fundador de B-Resol, Josep Fígols, ha explicat que aquests percentatges equivalen a dir que "un alumne per classe" creu que ha patit assetjament escolar l'últim curs i un per cada quatre classes n'ha sigut víctima per internet. Aquesta aplicació va ser premiada fa uns mesos per la conselleria de Justícia amb un premi ADR sobre la resolució alternativa de conflictes.

Ara el baròmetre destaca que, efectivament, els companys dels alumnes poden tenir un paper fonamental en la denúncia i resolució del conflicte. De fet, un 45% dels enquestats admeten que han sigut testimonis d'un cas d'assetjament escolar, mentre que un 5% diuen que han sabut l'existència d'un cas de ciberassetjament.

Més enllà de l'assetjament a les aules, el baròmetre també pregunta per altres problemàtiques. Un 4% dels enquestats diuen que han patit violència de gènere l'últim any, mentre que un 2,6% asseguren que han sigut víctimes d'assetjament sexual. A més, un 6,6% dels alumnes afirmen haver patit alguna situació de trastorns de la conducta alimentària (TCA) durant l'últim curs, una xifra que supera els que diuen que han patit 'bullying' (6,1%).

Maria Teixidor, també fundadora de B-Resol, afirma que aquestes dades posen de manifest la necessitat de ser "més bel·ligerants contra aquestes situacions i tenir tolerància zero".

stats