Diversos exalumnes denuncien abusos sexuals d'un professor que va treballar tres dècades als Maristes

El 2011 l'home ja va admetre els fets i se'l va expulsar del centre de Barcelona, però la primera denúncia no va prosperar. El mes passat el pare d'un altre exalumne va fer dur un altre cas als Mossos

Els Mossos d'Esquadra investiguen diverses denúncies d'abusos sexuals a qui va ser  el professor d'educació física de l'escola dels Maristes Sants-Les Corts de Barcelona durant gairebé 30 anys, han admès a aquest diari. De moment han rebut quatre denúncies però n'hi podria haver més que s'haguessin fet als jutjats. 'El Periódico' parla de cinc denúncies, i hi podria haver pel cap baix 13 víctimes diferents, segons va anunciar 8TV ahir  en una entrevista amb el pare d'una de les víctimes, que ha destapat el cas.

La investigació la dirigeix el jutjat d'instrucció número 6 de Barcelona i ja ha començat les diligències, tot i que de moment no ha interrogat el professor denunciat ni hi ha data per fer-ho. El Consorci d'Educació de Barcelona ha informat que la família d'un exalumne els va contactar dimarts per denunciar els fets i que han obert un expedient informatiu per verificar que l'actuació del centre va ser correcta.

PERFIL: La vida olímpica del suposat pederasta dels Maristes"El tancava al despatx, li tocava els genitals, li feia fel·lacions i l'obligava a masturbar-lo", va explicar ahir a 8TV el pare que ha destapat el cas. La denúncia del noi, segons 8TV, diu que se sentia "molt intimidat" i que per això mai no va oposar-hi resistència. "Li va fer el que va voler", va admetre el pare visiblement nerviós durant l'entrevista.

En un  comunicat de premsa l'escola Maristes Sants-Les Corts ha admès que el 7 de juny del 2011 va saber que un alumne menor d'edat havia denunciat abusos sexuals per part del professor. L'home treballava al centre des del 1984. Segons el comunicat, "un cop el mateix professor reconeix els fets, aquest professor queda desvinculat de l'escola l'endemà mateix". El 8 de juny del 2011 el van fer fora i l'escola va dur els fets a la Fiscalia de Menors al cap de sis dies.

Amb tot, aquella primera denúncia no va prosperar. Segons ha recalcat aquest divendres la Fiscalia a través d'un comunicat, van haver de tancar el cas perquè els pares no van ratificar la denúncia, ja que el menor es negava a declarar. "Els fets es van arxivar judicialment per mandat legal, ja que el Codi Penal recull l'obligació que denunciïn els fets els pares del menor, que s'hi van negar", diu el comunicat.

Però el 2010 ja havia marxat un altre alumne del centre perquè s'hi trobava malament. Tres anys després, quan ja tenia 19 anys, va explicar als seus pares que el professor havia abusat d'ell des dels 15 anys. No es va atrevir ni a dir-ho directament. "Ho va dir per WhatsApp a la seva mare", va explicar ahir el pare a 8TV. Llavors, el pare ho va explicar a l'escola i va penjar-hi cartells buscant altres possibles víctimes.

"El 30 de desembre del 2013 l'escola rep una segona comunicació acusant el mateix professor", explica el comunicat dels Maristes, "aquests fets haurien passat el 2010, moment en què l'alumne havia deixat el centre". L'escola assegura que va oferir tota la col·laboració possible a la família i que fins i tot els va proposar de treballar conjuntament per denunciar el cas. Però la família no s'hi va tornar a posar en contacte. Als cartells que havia penjat buscant més víctimes el pare també acusava el centre de passivitat.

Finalment, el segon exalumne va dur el cas als Mossos el mes passat. No ho va fer sol: com a mínim quatre exalumnes més també haurien denunciat els fets, i s'espera que n'hi pugui haver 13 casos, de moment. El pare que ha destapat el cas ha obert un correu electrònic perquè més víctimes que s'hi sentin identificades puguin afegir-se a la denuncia: abusosenmaristas@gmail.com.

Aquesta no és la primera denúncia que es fa a un docent dels Maristes a Catalunya, el 2011 es van fer algunes  protestes a Badalona pels abusos que hi hauria comès un mestre de l'escola dels Maristes a la població. Les denúncies es van fer quan ja havien passat quinze anys dels abusos i, per tant, havien prescrit, de manera que el suposat responsable no va patir cap conseqüència. Dos exalumnes, amb una càmera oculta havien aconseguit que l'home admetés els abusos i enregistrar-ho. Cuatro va fer-ne un reportatge i l'antic mestre  va acabar expulsat de l'alberg de Planoles on l'havien traslladat després depassar per l'escola.