Societat 05/02/2016

La vida olímpica del presumpte pederasta dels Maristes

El professor d'educació física que afronta diverses denúncies per abusos sexuals va tenir contacte amb milers de nens per promoure el joc tirar a matar

Enric Borràs
2 min
Portal de l'escola Maristes Sants-les Corts / PERE TORDERA

BarcelonaActiu i decidit, així es podria definir l'home que va ser professor durant tres dècades a l'escola Maristes Sants-Les Corts i que ara s'enfronta a diverses denúncies d'abusos sexuals per part d'exalumnes. El suposat pederasta, que abans d'entrar a aquesta escola ja treballava als Maristes de Sants, va tenir relació amb milers de nens més enllà dels centres on ensenyava, perquè tenia un somni: convertir en esport olímpic el popular joc infantil de tirar a matar –i que ell va rebatejar amb el nom de 'shoot-ball'.

Exalumnes denuncien abusos sexuals d'un professor que va treballar tres dècades als MaristesEl professor va voler tenir un paper destacat als Jocs Olímpics de Barcelona del 1992. Presumia d'haver aconseguit que la majoria de voluntaris del vídeo promocional de la candidatura de Barcelona per als jocs fossin de Maristes Sants-Les Corts. 480 nens i nenes. El 23 d'abril del 2010 es va plantar a la cerimònia que es va fer al Palau de la Generalitat per la mort de l'expresident del Comitè Olímpic Internacional Juan Antonio Samaranch amb una pancarta amb les anelles olímpiques i un crespó negre.

Però la seva obsessió, més que els Jocs Olímpics en sí, era fer olímpic el 'shoot-ball'. "Quan era un nen, molt sovint somiava aquest joc com a esport", va escriure el presumpte pederasta en un document on explicava el reglament que havia redactat per reivindicar el joc infantil. "El meu somni s'està fent realitat, tot i que encara estigui al primer graó de l'escala", va afegir. El 1980, quan ja feia de professor d'educació física, havia començat a organitzar tornejos entre els alumnes. El 1996 en va acabar d'escriure un reglament que va dur al registre de propietat intel·lectual i llavors el va començar a promoure.

Aquell any va aconseguir que l'esport sortís a TV3. Al cap de cinc anys, el 2001, va ensenyar el 'shoot-ball' a 12 escoles brasileres. L'any següent va crear l'Associació Esportiva Shoot-ball Barcelona i va aconseguir cridar l'atenció de TV2. També va començar a organitzar tornejos en què participaven altres escoles i a fer conferències per als professors. El 2003 va dur el seu projecte al Saló de la Infància, on el va ensenyar a 900 nens; el 2005, en mitja dotzena trobades esportives per a nens va ensenyar el joc a milers de nens. Segons afirmava ell mateix, a cada trobada hi participaven entre 2.000 i 5.000 nens i nenes. Si no n'hagués repetit cap, serien més de 14.500.

La dinàmica de fer tornejos i ensenyar el joc en trobades esportives va continuar alguns anys, i el va ensenyar a milers de nens i no es va cansar de buscar l'atenció necessària per promoure'l i fer-lo olímpic. En un document del 2008 deia que preveia fer promoció internacional del 'shoot-ball' durant els anys 2009 i 2010. "Viatjaré per tot el món", deia. El 2011, però, va saltar la primera denúncia per abusos sexuals, i encara que no va prosperar, l'escola Maristes Sants-Les Corts el va expulsar.

stats