Societat 03/12/2019

Front comú de restauradors i partits a l'oposició contra l'increment de la taxa de terrasses de Colau

Demanen al govern municipal que no tiri endavant la modificació de l'ordenança fiscal del 2020

Clara López
2 min
Centenars de restauradors s'han reunit aquest dimarts a Barcelona per protestar contra les noves taxes de les terrasses

BarcelonaNou episodi en el conflicte de les terrasses a Barcelona. Patronals, entitats, partits de l'oposició i centenars de restauradors han unit forces aquest dimarts en un acte per protestar contra la modificació de la taxa de terrasses que l’Ajuntament de Barcelona pretén incloure dins l’ordenança fiscal prevista per al 2020. Denuncien que els canvis que proposa el consistori impliquen increments en les quotes de totes les terrasses dels districtes de Ciutat Vella, l’Eixample i Gràcia, on es concentren un 50% d’aquests espais. Consideren que es tracta d'una mesura “abusiva” dirigida a un sector que, diuen, està “esgotat” .

“Hi ha moltes veritats ocultes en el que s’ha venut com una modificació i que en realitat és una multiplicació”, ha dit Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració, que ha puntualitzat que els plans de l’ordenança només beneficiarien un 1% del total de terrasses de la ciutat. “Ens en alegrem per ells, però ens preocupa el 99% restant que hauran d’augmentar el cost del producte que serveixen si volen mantenir llocs de treball i negocis”, ha afegit, i ha remarcat que els canvis multiplicarien per quatre les quotes que paguen els establiments del passeig de Gràcia o la Rambla.

Absència del PSC i BComú

A l’acte, on han assistit celebritats del sector com el xefs Jordi Cruz i Albert Adrià o el pastisser Joan Escribà, hi havia representants de tots els grups municipals menys els dos que lideren l'equip de govern municipal, BComú i el PSC. El regidor de Barcelona pel Canvi, Manuel Valls, ha subratllat la importància de fer increments “sostinguts, raonats i graduables” per projectar la “millor marca de Barcelona”. Per la seva part, Elsa Artadi, número dos de Junts per Catalunya a l'Ajuntament, ha lamentat que la mesura és “l’última gota” de "l'atac a una manera d’entendre la ciutat”.

Des del Gremi de Restauració consideren que els canvis en les taxes formen part d'una "campanya de fustigació" que pateixen "des de fa quatres anys" i demanen a Colau que rectifiqui i no tiri endavant la proposta. Pere Chias, president del gremi, ha carregat contra el govern municipal per mesures com la reducció horària dels establiments o la lentitud per tramitar llicències. Chias també ha recordat que el sector és un dels més afectats pels aldarulls provocats per la sentència, però que "continuarà lluitant per tirar endavant".

stats