Colau admet un problema amb els botellons i es prepara per a la Mercè

L'oposició colla l'alcaldessa exigint plans de xoc i el govern planteja una taula ciutadana per dissenyar solucions de cara a l'estiu que ve

3 min
Un dels botellons al parc de l'Espanya Industrial durant les festes de Sants de Barcelona

BarcelonaBarcelona té un problema amb els macrobotellons. Ho denuncien tots els grups de l'oposició sense excepció i ho admet el mateix govern municipal, que assegura que és una situació que afecta tots els districtes de la ciutat. El que ja no és tan compartit és la manera i els tempos d'abordar la qüestió. Les concentracions nocturnes en places i carrers han copat aquest dimecres l'ordre del dia de la comissió de presidència i seguretat, en què tots els grups han demanat mesures urgents i plans de xoc per revertir els problemes de convivència i han posat el focus en el que podria passar durant les Festes de la Mercè. El govern de comuns i socialistes admet que els botellons han pres "una dimensió preocupant" amb la pandèmia, però desfocalitza el problema de Barcelona i defensa que és una situació que, amb les restriccions del covid, s'està repetint en diferents municipis. A la ciutat, durant els mesos d'estiu s’han desallotjat 271.000 persones de concentracions en places, carrers i platges i s’han posat 10.700 sancions per incompliment de l’ordenança de civisme (7.612) i per incompliment de les mesures covid (3.088). Prop de 7.000 ja s'haurien cobrat.

La solució, segons el tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, no pot ser només policial, com insisteix l'oposició, que reclama sancions i presència de Guàrdia Urbana, i per això el seu equip ha intentat contrarestar les crítiques anunciant la creació d'una taula ciutadana, que es començarà a reunir al mes de novembre, amb l'objectiu de tenir un pla d'actuació transversal que es pugui aplicar l'estiu que ve. En formaran part serveis públics de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat, entitats socials i econòmiques de la ciutat i representants dels grups polítics municipals. Una solució que el PSC, seguint amb la idea que el botellon no és un fenomen exclusiu de Barcelona, vol repetir a la Generalitat. Per això ha plantejat una proposició amb caràcter de declaració institucional instant el Govern a impulsar una taula similar i donar forma a un pla nacional per a un oci nocturn cívic i segur.

Aquestes dues fórmules amb l'horitzó posat en el mitjà i el llarg terminis, però, han exasperat els grups que demanaven solucions urgents. Per a Jordi Martí, de JxCat, que s'hagi de crear ara la taula és "la demostració del fracàs" del govern. "Els veïns ja no es creuran les promeses, volen fets", ha reblat el portaveu d'ERC, Jordi Coronas. Els republicans presentaven una proposició molt detallada amb mesures per aplicar durant la nit, que incloïen a més d'un increment de la presència policial propostes com que les botigues d’alimentació no puguin vendre alcohol d’alta graduació ni begudes fredes de baixa graduació a partir de les 22 h o que aquestes begudes no siguin visibles des de carrer. El seu pla ha quedat rebutjat perquè, a diferència del que sol passar a l'Ajuntament, el govern municipal no ha votat avui a favor del que plantejaven els republicans i sí que ha acceptat, en canvi, les propostes de JxCat, PP, Cs i Barcelona pel Canvi.

Batlle ha votat a favor del "pla de xoc" contra l’increment dels botellons i l’incivisme plantejat pel PP i, també, de les propostes de JxCat i Cs demanant que s'utilitzin tots els recursos i un pla de gestió específic per evitar que durant les Festes de la Mercè es repeteixin els conflictes nocturns que es van viure durant les festes de Gràcia i de Sants. Aprovades totes dues, Batlle ha defensat que els dispositius previstos per als dies de la Mercè estan "perfectament ajustats" i es garanteix que hi haurà vigilància preventiva de la Guàrdia Urbana als punts calents. Fa uns dies el responsable de Seguretat ja va presentar un dispositiu especial per a la Mercè que, entre altres coses, preveu fer controls d'accessos a les zones d'escenaris amb l'objectiu de determinar quantes persones hi ha a dins.

stats