Societat 21/04/2020

Colau buscarà l'entesa amb l'oposició per adaptar els pressupostos a les necessitats de la crisi

Convoca una taula amb els grups municipals i el teixit associatiu per "reimpulsar" la ciutat

Marc Toro
2 min
Jaume Collboni, Ada  Colau i Gemma Tarafa han seguit el ple de manera presencial

BarcelonaEl govern d'Ada Colau recull el guant de l'oposició a l'Ajuntament. Al ple de la setmana passada, el primer de la història que es feia via telemàtica, la major part dels grups municipals van estendre la mà als partits a l'executiu per renegociar els pressupostos del 2020 i ajustar les partides a les necessitats derivades de la crisi del coronavirus. Tenint en compte, entre d'altres, que el consistori ja calcula que deixarà d'ingressar 200 milions per l'efecte del coronavirus, el primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, ha anunciat aquest dimarts en roda de premsa la creació d'una taula per buscar l'entesa en la "reformulació" dels comptes i, també, per acordar els del 2021.

Collboni ha deixat clar que l'adaptació dels pressupostos ha d'implicar necessàriament una revisió de la fiscalitat. "No podem parlar de quant puja la despesa si no parlem de fiscalitat i de política d'ingressos". Una de les propostes més repetides al ple va ser la d'alliberar els ciutadans i els negocis de les taxes municipals durant els mesos de crisi, però Collboni ho va descartar. El regidor de Presidència i d’Economia i Pressupostos, Jordi Martí, ha aclarit aquest dimarts que "és preferible compensar" fiscalment els sectors més castigats per la crisi que no pas "rebaixar impostos", si bé ha deixat clar que la voluntat del govern municipal –i confia que de la resta de grups– és "pritoritzar l'acord". Els pressupostos d'aquest any van ser aprovats amb els vots a favor d'ERC i JxCat.

En paral·lel a aquesta taula, que encara no s'ha determinat quan s'activarà, dimarts que ve a la tarda se'n convocarà una de més àmplia per pactar com es "reimpulsa" la ciutat amb els grups de l'oposició i representants del teixit associatiu de la ciutat, en la línia del que va demanar ERC a l'últim ple. L'objectiu és assolir un "gran pacte per Barcelona", ha dit Collboni, que ha avançat que a les trobades s'hi convocaran els sindicats, patronals, la Taula del Tercer Sector i representants del sector educatiu, cultural i editorial, entre d'altres.

"El govern municipal accepta la proposta d'ERC per crear una taula de ciutat àmplia", ha celebrat en un tuit Jordi Coronas, portaveu del grup municipal republicà. "Ara volem una agenda clara i parlar de tot: mesures, finançament i competències. Serem exigents al servei de la ciutadania, més enllà de les fotos i titulars de premsa", ha sentenciat. En la seva intervenció al ple, el cap de files d'ERC a l'Ajuntament, Ernest Maragall, havia demanat que el pacte que calia fer per afrontar la recuperació econòmica i social de la ciutat no podia ser una "reedició en miniatura, barcelonina, dels Pactes de la Moncloa madrilenys, que estan a punt de néixer morts".

stats