Barcelona

Colau fa el primer pas per congelar les taxes entre retrets de l'oposició

El ple debatrà la setmana vinent la proposta del govern municipal, que de moment només compta amb els vots a favor dels comuns i el PSC

M.R.
3 min
Terrasses de l'avinguda Gaudí de Barcelona, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl govern d'Ada Colau està decidit a congelar les taxes municipals i aquest dimecres ha fet el primer pas per tirar endavant la proposta a la comissió d'Hisenda del consistori, tot i els retrets de l'oposició. A l'altra banda de la bancada municipal, la majoria de formacions consideren a grans trets que, en un 2022 que encara estarà marcat per les conseqüències de la pandèmia, caldria plantejar una rebaixa dels impostos i no mantenir la fiscalitat dels últims exercicis, com ha anunciat el Govern.

El ple debatrà l'aprovació provisional del pla fiscal del govern el 29 d'octubre. De moment, la proposta del govern municipal només ha rebut els vots a favor dels dos partits que en formen part, els comuns i el PSC. ERC, Barcelona pel Canvi i la regidora no adscrita han fet una reserva de vot fins a la sessió plenària, el PP s'ha abstingut i JxCat i Cs hi han votat en contra. L'aprovació definitiva de les ordenances es votarà al desembre.

La regidora de Comerç, Mercats, Consum, Règim Intern i Hisenda, Montserrat Ballarín, ha desgranat davant dels grups de l'oposició els detalls de les noves ordenances, que ja es van presentar públicament dimarts. Ha insistit que el govern municipal opta per la congelació de tots els impostos i la pràctica totalitat de les taxes perquè els ciutadans "continuen patint dificultats" i perquè la fórmula pot ajudar a reactivar l'activitat econòmica.

Els dos puntals sobre els quals pivota la nova ordenança –el manteniment de la bonificació del 75% de la taxa de terrasses i la bonificació del 20% de la taxa de recollida de residus per als veïns de Sant Andreu que facin el porta a porta– són precisament els punts que més han criticat les formacions de l'oposició. ERC considera "caduc" el model de premiar la recollida selectiva, en paraules del regidor Jordi Castellana, que també ha assegurat que no té sentit que s'augmentin el nombre de terrasses a la via pública i a la vegada es plantegi mantenir la taxa. "Sembla que vulguin recaptar més", ha dit.

Ballarín s'ha mostrat oberta a negociar tots els punts de discrepància. "Hi ha marge per arribar a un acord", ha dit, mentre que sobre la bonificació de la taxa de terrasses ha explicat que la intenció de l'equip de govern és "pactar-ne una altra rebaixa en el futur", sense donar més detalls.

Un model que està "degradant" la ciutat

Però les explicacions de la regidora no han convençut l'oposició. La regidora de JxCat Elsa Artadi ha retret al govern municipal que no es reunissin amb els partits a l'oposició per presentar la nova proposta de taxes i bonificacions municipals, que considera que no fan més que "consolidar unes ordenances que ja eren una barbaritat". Junts considera que en temps de pandèmia caldria haver rebaixat els impostos. "Hi ha models millors i no aquest que està degradant Barcelona cada dia", ha dit Artadi.

En una línia similar, el regidor de Cs Paco Sierra ha assegurat que la proposta és "l'estocada definitiva" per a molts negocis i ciutadans. "¿No veuen les persianes abaixades, la realitat de les empreses, dels treballadors en ERTO?", ha interpel·lat a l'equip de govern. Des del PP, Josep Bou ha instat el govern municipal a "afavorir el creixement econòmic" i ha recordat a Ballarín que retirar la bonificació del 75% de la taxa de terrasses "suposaria acabar augmentant-la gairebé un 1.000%" perquè abans de la bonificació ja s'havia apujat.

El model de bonificacions per a la recollida de residus porta a porta també ha rebut les crítiques de l'oposició, especialment de la regidora de Junts, que la considera "discriminatòria". El sistema fa anys que s'aplica a Sarrià, però com que les bosses no estan identificades no es poden fer bonificacions per als veïns que fan el porta a porta, a diferència de Sant Andreu, on ara es planteja la bonificació.

stats